Kinezi predstavili maglev, vlak toliko brz da još nema linije na kojoj bi vozio punom brzinom

Kina je predstavila maglev, vlak koji ruši brzinske rekorde i koji bi, u teoriji, od Osijeka do Dubrovnika putovao manje od sat vremena.

Hina | 20.07.2021. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je u utorak predstavila vlak velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija) sposoban razviti brzinu od 600 kilometara na sat, prenijeli su državni mediji.

Maksimalna brzina čini taj vlak, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Qingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu, navode kineski mediji.

Vlakovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od tračnica koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak.

Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dva desetljeća, ali vrlo ograničeno. Primjerice, Šanghaj ima vlak maglev koji povezuje jednu zračnu luku s tim gradom.

Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, no neki gradovi, a među njima su Šanghaj i Chengdu, počeli su istraživanja u tom smjeru.

Brzinom od 600 km na sat vlaku bi trebala samo dva i pol sata za put od Pekinga do Šanghaja, a riječ je o udaljenosti većoj od 1000 kilometara. Za usporedbu, putovanje zrakoplovom trajalo bi tri sata, a vlakom velikih brzina pet i pol sati.

Vlakovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Njemačke planiraju izgraditi željezničke mreže maglev, što zasad otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti