Kinezi se uz pomoć umjetne inteligencije “pripremaju” za nadolazeće američke izbore

Krajem sljedeće godine održat će se izbori za predsjednika SAD-a, a važnu ulogu uoči izbora imat će i lažne vijesti i AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2023. / 11:34

Fake news (Foto: Getty Images)

Na izborima za američkog predsjednika sredinom prošlog desetljeća na kojem je pobijedio Donald Trump važnu (ne i presudnu) ulogu odigrale su lažne vijesti. Svakakva propaganda širila se društvenim mrežama, a pokazalo se da su u njoj svoje prste imali brojni akteri, od ruskih službi do makedonskih tinejdžera.

Deepfake tehnologija Istraživanje otkrilo: Lažne video snimke sve su češće i bolje, a ljudi ih sve teže mogu prepoznati

Nakon toga veliki je fokus stavljen na širenje lažnih vijesti i dezinformacija i prilikom drugih izbora, iako je jasno koliko je dezinformacije teško zaustaviti, a bit će još teže kada se za njihovo stvaranje i širenje koristi umjetna inteligencija. Sljedeće godine održat će se novi izbori za prvog čovjeka SAD-a, a iz Microsofta već sada upozoravaju na širenje sadržaja iza kojeg stoje kineske službe, a koji bi trebao utjecati na birače.

Riječ je o različitim fotografijama napravljenim uz pomoć umjetne inteligencije, a koje su se brzo proširile među korisnicima društvenih mreža u SAD-u. S obzirom na to da je do izbora još više od godinu dana, ovo je tek početak i tijekom do studenog 2024. možemo očekivati brojne nove lažne fotografije, deepfake videozapise, kao i različite oblike lažnih vijesti s kojima će se pokušati utjecati na rezultat američkih izbora. Nakon što se takve objave pojave na društvenim mrežama, lažni profili povezani s kineskim službama krenu s njihovim dijeljenjem po Facebooku i drugim platformama te se oni brzo prošire među američkim korisnicima.

Prema izvještaju iz Microsofta, odnosno njihova centra za analizu kibernetičkih prijetnji, na zapadnim društvenim mrežama počele su se pojavljivati fotografije napravljene uz pomoć AI-a, a na kojima se, među inim, nalazi Kip slobode, pored kojeg se nalazi natpis “božica nasilja”, kao i poster pokreta Black Lives Matter na kojem se nalazi osoba tamne kože okružena rupama od metaka.

Za razliku od klasičnih stock fotografija, iz Microsofta naglašavaju kako je vizualan sadržaj napravljen uz pomoć AI-a atraktivniji i zanimljiviji, što znači da će ga korisnici češće lajkati, komentirati i dijeliti, odnosno da će se brže proširiti i prikazati većem broju ljudi. Također, iz američke kompanije kažu kako je jasno da će Kina nastaviti s poboljšanjima i napretkom tehnologije i sadržaja koji će stvarati uz pomoć umjetne inteligencije u budućnosti. Dakle, možemo očekivati sve više takvih fotografija i videa napravljenih kako bi utjecali na američke birače, samo iz Microsofta još nisu sigurni na koje će sve načine kineske službe iskoristiti AI i kada možemo očekivati navalu takvog sadržaja.

Fake news Istraživanje pokazalo zašto mnogi nasjednu na lažne vijesti čak i ako u njih na početku ne vjeruju

Meta je nedavno s Facebooka i Instagrama uklonila tisuće lažnih računa povezanih s velikom kampanjom u kojoj su se mrežom širile pozitivne informacije o Kini, kritizirajući SAD-a, a osim na spomenutim platformama, iste su se informacije širile i na YouTubeu i Redditu.

Osim Kine, Microsoftovi stručnjaci upozorili su i na opasnost koja dolazi iz Sjeverne Koreje, čiji hakeri u svojim napadima ciljaju Južnu Koreju, SAD i Japan, a iako daju potporu Putinu i napadu na Ukrajinu, posljednji Microsoftov izvještaj pokazuje kako su na udaru čak Rusi.

Izvor: Neowin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti