Kinezi u srpnju šalji dvije misije na Mars: Rover na tlo i sondu u orbitu

Kineski svemirski program ne korača, već skače naprijed, čini se. Kina je obznanila da u srpnju šalje misiju na Mars u obliku orbitalne sonde te rovera koji će istraživati površinu Crvenog planeta.

Branimir Vorša | 26.05.2020. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljetni mjeseci inače su optimalni za slanje misija na Mars jer tad treba prijeći najmanji put da bi se stiglo do Crvenog planeta. Što se same Kine tiče, slanje rovera na Mars će za njih biti prvi put da pokušavaju takvo što na tom planetu, a podsjetimo, dosad su uspješno poslali rover i na Mjesec.

Kina time sve više konkurira NASA-inu svemirskom programu, koji je najuspješniji svemirski program s već četiri uspješne rover misije na Marsu i petom u planu, koja bi put Marsa trebala krenuti u veljači 2021. godine (rover Perseverance).

NASA-in peti rover na Marsu pokušat će poslati uzorak tla s tog planeta nazad na Zemlju, a ako to uspješno napravi, bit će to i prvo uspješno lansiranje u svemir s površine Marsa. NASA-in rover Perseverance imat će i dron koji će površinu Crvenog planeta promatrati i iz zraka, a sam rover poslužit će mu kao mobilna bazna stanica.

No i Kina ima višestruke planove za proširenje svojih svemirskih istraživanja, uključujući razvoj i lansiranje orbitalne istraživačke platforme, odnosno njihove vlastite svemirske postaje iznad Zemlje 2022. godine.

Kina je nedavno testirala i novu svemirsku letjelicu koja će s vremenom biti korištena i u misiji slanja kineskih astronauta na površinu Mjeseca.

U međuvremenu NASA je objavila prijedlog novih pravila za međunarodnu suradnju u svemiru, posebice u vezi s istraživanjem Mjeseca i trajnijom ljudskom prisutnosti na Zemljinom prirodnom satelitu. Rusija s američkim planovima nije zadovoljna i naziva ih svemirskim "Divljim zapadom".

NASA u srijedu, uz pomoć privatne tvrtke SpaceX, u svemir s američkog tla nakon dugih devet godina ponovno šalje vlastite astronaute u svemir. Ako uspiju, bit će to ponajprije ogroman uspjeh za SpaceX i još jedan veliki korak prema privatizaciji svemirskih istraživanja.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti