Kliknuo na lažnu poveznicu za ažuriranje internet bankarstva i ostao bez više od milijun kuna

Podsjetimo, na takve prijevare upozorio je i CERT, koji je posebno istaknuo kako su na udaru korisnici hrvatskih banaka i m-bankinga.

Martina Čizmić | 10.08.2022. / 11:57

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Koliko treba biti oprezan prilikom klikanja na poveznice u elektroničkoj pošti najbolje govori slučaj iz Splita. Naime, kako su priopćili iz splitske policije, tvrtka s područja Splita ostala je bez više od milijun kuna jer su nasjeli na internetsku prijevaru. 

Online prijevare Želite biti sigurni da je link na web stranicu koju želite posjetiti siguran? Ovo je pravi alat za provjeru je li riječ o prijevari

Policija navodi kako je tvrtka, od strane nepoznatog počinitelja, s lažne elektroničke pošte dobila poruku s poveznicom za ažuriranje internet bankarstva, a dobivenim podacima počinitelju je omogućen pristup računu, nakon čega je izvršeno više transakcija s računa društva. 

Podsjetimo, na takve prijevare upozorio je i CERT, koji je posebno istaknuo kako su na udaru korisnici hrvatskih banaka i m-bankinga.

Phishing, ilustracija Dobili ste e-mail od banke da morate ažurirati m-banking aplikaciju? Pazite što klikate!

Na jezično neispravnom hrvatskom jeziku korisnika se obavještava o novom ažuriranju zbog uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske. Napadači korisnika navode da potvrdi točnost telefonskog broja putem phishing poveznice kako bi ažurirao aplikaciju mobilnog bankarstva, opisali su iz CERT-a te dodali: Nakon unosa telefonskog broja korisnika se preusmjerava na lažnu stranicu za unos aktivacijskog kȏda. Korisnika se traži da prebaci svoju aplikaciju na novi uređaj, pri čemu zaprima aktivacijski kȏd koji unosi u formu. Na taj način, napadač dobiva pristup aplikaciji mobilnog bankarstva žrtve, kao i svim funkcionalnostima same aplikacije. Na posljednjem koraku, korisnika se obavještava da zbog ažuriranja sustava mobilna aplikacija neće biti u funkciji naredna 24 sata te da će novi aktivacijski kȏd za prijavu biti poslan na e-mail adresu.

Iz policije još jednom pozivaju građane da budu izuzetno oprezni prilikom otvaranja elektroničkih poruka te klikanja na bilo kakve poveznice u njima. Pozivaju građane da se o mogućim internetskim prijevarama educiraju na njihovim službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti