Dok u svojim rukama svakodnevno koristimo pametne telefone, tablete i prijenosna računala, zapravo, između ostalog, rukujemo i s važnim dijelovima Zemljine kore, koji su iskopani iz rudnika diljem svijeta.

iPhone u sebi, primjerice, sadrži otprilike 30 kemijskih elemenata, uključujući dobro poznate metale poput aluminija, bakra, litija, srebra i zlata. Ali to je samo početak. Tu je i niz opskurnih metala poznatih kao rijetki zemni elementi, cijenjenih zbog njihove široke primjene u tehnologiji i obnovljivoj energiji, koji se skrivaju u iPhoneu i drugim sličnim uređajima.

Mnogi ljudi diljem svijeta koriste rijetke zemne elemente ili RZE svaki dan, a da to i ne znaju jer su skriveni u široko dostupnoj osobnoj elektronici. Ako koristite iPhone, RZE nazvan lantan pomaže u osiguravanju živopisne boje na zaslonu, dok su neodimij i disprozij zaslužni za pomoć uređaju da vibrira, među ostalim upotrebama. U električnim automobilima magneti koji se koriste za napajanje vozila uvelike se oslanjaju na RZE-e poput neodimija.

Stručnjaci pak upozoravaju da su kritični metali potrebni za izradu pametnih telefona, između ostalih elektroničkih proizvoda, u opasnosti od nestašice dok svijet prelazi na zelenije gospodarstvo. Manjak ovih nezamjenjivih metala, koji su ključan dio slagalice u ubrzavanju zelenog pomaka, mogao bi poremetiti klimatske ciljeve da se globalna temperatura ne podigne za kritičnih 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijske razine do 2100. godine.

Znanstvenici oglasili uzbunu

Znanstvenici su oglasili uzbunu zbog pametnih telefona jer doprinose iscrpljivanju tih rijetkih elemenata, iako se oni nalaze u cijelom nizu elektroničkih proizvoda.

Usredotočili smo se na pametni telefon jer ga gotovo svatko ima i oni stvaraju velike probleme koji dovode do otpada i iscrpljivanja elemenata, rekao je David Cole-Hamilton, potpredsjednik EuChemS-a i profesor emeritus kemije na Sveučilištu St. Andrews.

Europsko kemijsko društvo i ove je godine upozorilo da će neodrživa upotreba sedam elemenata u pametnim telefonima (ugljik, itrij, galij, arsen, srebro, indij i tantal) predstavljati ozbiljnu prijetnju njihova iscrpljivanja u sljedećih 100 godina.

Zapanjujuće je da je sve na svijetu napravljeno od samo 90 građevnih blokova, 90 prirodnih kemijskih elemenata, kaže je Cole-Hamilton.

Emisija ugljika najveća tijekom proizvodnje

Bez obzira na razlog, ekolozi dovode u pitanje potrebu za nadogradnjom pametnih telefona svake godine s obzirom na ekološki trošak, koji uključuje zagađujuće vađenje osjetljivih sirovina, kao i povezane emisije ugljika ispuštene u atmosferu.

Tipičan pametni telefon stvara većinu svojih emisija ugljika na početku svojeg životnog ciklusa: u fazi proizvodnje. Apple, primjerice, kaže da njihov iPhone 14 Pro emitira 65 do 116 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu tijekom životnog ciklusa proizvedenog iPhonea. Od toga se 81 % ili 53 do 94 kg ugljičnog dioksida emitira tijekom proizvodnog procesa, za koji Apple kaže da uključuje vađenje, proizvodnju i transport sirovina, kao i proizvodnju, transport i montažu svih dijelova i pakiranja proizvoda.

To znači da je proizvodni proces najintenzivnija faza životnog ciklusa iPhonea kad je u pitanju CO2, što smanjuje emisiju ugljičnog dioksida u preostalim fazama: korištenje, transport i kraj životnog vijeka, iako je njihov utjecaj na okoliš još uvijek značajan. No taj problem, naravno, nije jedinstven samo za iPhone, već i za druge pametne mobitele te tablete i prijenosna računala.

Različite analize života otkrivaju da je proizvodnja uređaja uvelike najintenzivnija faza emisije ugljika kod pametnih telefona, ističu u Greenpeaceu.

Drugi pak sugeriraju da, budući da proizvodnja čini gotovo sav ugljični otisak pametnog telefona, najveći pojedinačni čimbenik koji bi mogao smanjiti ugljični otisak pametnog telefona jest produljenje njegova očekivanog vijeka trajanja.

Tehnički obilni, zapravo rijetki

U pametnim telefonima RZE-i obično čine samo djelić mase uređaja, a ipak je rudarenje rijetkih elemenata ogroman i unosan globalni posao. To je djelomično zbog globalne sveprisutnosti visokotehnoloških uređaja poput pametnih telefona, koji zahtijevaju vodljiva i magnetska svojstva minerala kako bi funkcionirali na vrhunskoj razini.

Iako su RZE-i ključni za opstanak proizvođača pametnih telefona, važnost ovih minerala seže daleko izvan granica tehnoloških središta poput San Francisca, Južne Koreje i kontinentalne Kine.

Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju iz 2021. godine, svijet se neće moći boriti protiv klimatske krize ako ne dođe do drastičnog povećanja opskrbe rijetkim metalima, kao i drugim takozvanim "zelenim metalima" (poput litija, bakra, i kobalta). Ti metali, koji se koriste u pametnim telefonima i drugoj potrošačkoj elektronici, ključni su za tehnologije za koje se očekuje da će igrati ključnu ulogu u rješavanju klimatske krize, poput električnih vozila, vjetroturbina i drugih predmeta potrebnih za prijelaz na čistu energiju. Potražnja za tim elementima raste kako zemlje diljem svijeta prelaze na zelenu energiju, nastojeći pomoći u postizanju klimatskih ciljeva, kaže se u izvješću spomenute agencije.

Litij i RZE-i uskoro će biti važniji od nafte i plina, napisao je Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, u rujanskoj objavi na LinkedInu.

RZE-i su prirodnije zastupljeni nego što im ime kaže, ali ekstrakcija, obrada i rafiniranje metala u upotrebljiv oblik predstavlja niz ekoloških problema. Kina, koja proizvodi veliku većinu svjetskih zaliha RZE-a, pretrpjela je alarmantne posljedice za okoliš, uključujući toksičnu kontaminaciju vode i tla.

Unatoč ovom nizu problema, većina materijala korištenih za izradu pametnih telefona ne reciklira se na kraju životnog vijeka pametnog telefona, čak ni uz programe zamjene koje imaju tvrtke poput Applea. Recikliranjem e-otpada zeleni metali koji se koriste u potrošačkoj elektronici poput telefona mogu se oporaviti nakon što proizvodi dođu do kraja životnog vijeka, ističu stručnjaci.

Na ovaj način možemo imati cirkularnu ekonomiju pametnih telefona, poručio je Cole-Hamilton.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju