Ključ razvoja leži u suradnji sveučilišta i privatnog sektora, ali uz podršku javne uprave

Važno je uključiti talente u ranoj fazi eksperimentiranja, što će rezultirati njihovim povećanim zapošljavanjem ili ohrabrivanjem za pokretanje vlastitih tvrtki, a u konačnici s jednim ciljem – zadržavanjem talenata u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 06.11.2018. / 12:40

Mario Spremić (Foto: PR) (Foto: PR)

Ključna poluga za razvoj društva i digitalnu transformaciju suradnja je proaktivnih sveučilišta i inovativnog gospodarstva uz poticaje javne uprave. Najvažnije pitanje sveukupnog razvoja jest razvijati „pametne sustave“ uz pomoć digitalnih platformi od Smart Industry, Smart City do Smart Government sustava, zaključak je prvog dana konferencije o digitalnoj transformaciji.

Trodnevna konferencija Digital Transformation Conference 2018 okupila je stručnjake i istraživače iz akademske zajednice, gospodarstva i javne uprave, a organizirana je u suradnji Ekonomskog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike te Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ustanove za obrazovanje odraslih – ILBA i InfoDom Grupe.

Kvalitetne rezultate ne može postići jedan subjekt zasebno, nužna je suradnja ekosustava, međutim svaki subjekt odgovara za vlastiti razvoj. Nužno je da subjekti, bilo tvrtke ili javna uprava, kreiraju svoju transformacijsku mapu kroz koju će razvijati strateške sposobnosti, upravljati transformacijom, osigurati financiranje te kontrolirati uspješnost i osigurati rezultate. Digital Transformation Conference novi je val i nastavak BPC konferencije (Business Process Conference), kojim se istražuju mehanizmi suradnje gospodarstva, vlade i sveučilišta. Glavno je pitanje kako ubrzati digitalnu transformaciju te koristeći ukupne potencijale razvijati pametne industrije. Vjerujemo da upravo takvim pristupom Hrvatska može promijeniti trend loših indeksa na svjetskim ljestvicama konkurentnosti, istaknuo je direktor konferencije prof. dr. sc. Slavko Vidović, InfoDom Grupa.

Digital Transformation Conference (Foto: PR) (Foto: PR)

U svrhu razvoja društva znanja, a na temeljima povjerenja i otvorenosti, u virtualnim zajednicama i ekosustavima nužna je suradnja gospodarstva, javne uprave, sveučilišta i medija. Ubrzanje promjena digitalnom transformacijom, sukladno prilikama koje donose digitalne tehnologije i 4. industrijska revolucija, najčešći je zahtjev i preporuka svih svjetskih autoriteta. Odgovornost za te promjene nalazi se na svim razinama, ali su menadžeri i vlasnici prvi na potezu.

Digitalna transformacija najmanje se odnosi na tehnologiju. U sljedeće dvije godine 60 posto novih poslova zahtijevat će vještine koje trenutno posjeduje samo 20 posto populacija. Zato se nameće pitanje - nalazimo li se u četvrtoj industrijskoj revoluciji ili prvoj digitalnoj? kaže prof. dr. sc. Mario Spremić s EFZG-a.

Na konferenciji je također naglašeno kako je važno uključivanje talenata u ranoj fazi eksperimentiranja, što će rezultirati njihovim povećanim zapošljavanjem ili ohrabrivanjem za pokretanje vlastitih tvrtki, a u konačnici s jednim ciljem – zadržavanjem talenata u Hrvatskoj.

Potvrđeno je da su glavni strateški resursi upravo podaci na digitalnim platformama, čijim iskorištavanjem inoviramo proizvode, procese i poslovne modele kroz suradnju u ekosustavima i razvoj digitalnih vještina zaposlenika. Važno je naglasiti da se navedeno mora odvijati u inovacijskoj kulturi temeljenoj na eksperimentiranju, ali uz uvođenje „prava na pogrešku“ svakog pojedinca.

Primjena tehnike „Podaci kao gorivo“ (DaaF, Data -as a- Fuel) strateški je prioritet za sve jer se inovacija proizvoda i usluga u digitalnoj ekonomiji upravo postiže inteligentnim iskorištavanjem podataka, bilo BI tehnikama, ali još više tehnikama umjetne inteligencije (AI), zaključeno je na DTC 2018 konferenciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti