Koji Tesla ili Rimac? Ova zvijer od automobila juri 355 kilometara na sat i prijeđe 1600 kilometara s jednim punjenjem

I baš kad biste pomislili da je glavna zadaća Hyperiona izazvati glavobolju Elonu Musku ili Mati Rimcu, iz tvrtke poruče kako oni zapravo nisu automobilska tehnološka tvrtka.

Martina Čizmić | 13.08.2020. / 12:56

Tržište hiperautomobila postalo je bogatije za još jednu zvijer od koje rastu zazubice. Kalifornijska tvrtka Hyperion predstavila je svoj hiperautomobil Hyperion XP-1 i odmah izazvala pozornost svjetske javnosti.

Naime, taj hiperautomobil koristi vodikove ćelije, ima doseg od nevjerojatnih 1600 kilometara i postiže brzinu ode 355 kilometara na sat. Trebamo li uopće spominjati da mu od 0 do 100 kilometara na sat treba samo 2,2 sekunde? Dodajmo tome da će imati pogon na sve kotače te trostupanjski mjenjač.

I baš kad biste pomislili da je glavna zadaća Hyperiona izazvati glavobolju Elonu Musku ili Mati Rimcu, iz tvrtke poruče kako oni zapravo nisu automobilska tehnološka tvrtka.

Ima dovoljno automobilskih tvrtki. Mi smo energetska kompanija koja je napravila automobil kako bi ispričala priču, poručio je direktor Hyperiona, Angelo Kafantaris u nedavnom intervjuu.

Zašto energetska? Jer Hyperion XP-1 energiju za pokretanje dva snažna električna motora proizvodi koristeći dva velika spremnika vodika. U odnosu na klasične litij-ionske baterije, spremnici vodika mnogo su lakši, a i nude veću autonomiju. A Hyperion želi promovirati korištenje vodika kao ekološkog goriva koje ima samo jedan nusproizvod - vodu.

Kafantaris ističe kako je vodik najekološkije gorivo jer ga je moguće proizvesti od viška solarne energije, a i jeftinije je od proizvodnje baterija.

No problem je što punionica vodika baš i nema po svijetu pa i velik doseg ništa ne znači. Upravo zato Kafantaris ne žuri s proizvodnjom Hyperion XP-1. U planu je da proizvedu tek 300 primjeraka, a sama proizvodnja trebala bi početi tek 2022. godine. A cijena? Pa još nije poznata, ali sigurno neće biti baš svima prihvatljiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti