Koliko bi vremena djeca trebala provoditi na mobitelima? Novo istraživanje daje potencijalni odgovor na to pitanje

Djeca i mladi provode previše vremena na ekranima mobilnih telefona, što loše djeluje na njihovu dobrobit i mentalno stanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.07.2024. / 14:21

Djeca s telefonima (Foto: Getty Images)

Na pitanje koliko bi vremena djeca trebala provoditi pred ekranima tijekom dana, odgovor svih stručnjaka je manje-više isti - što manje, to bolje.

Dosad su provedena brojna istraživanja o negativnom utjecaju ekrana na djecu, njihovo ponašanje i mentalno stanje, a posljednje takvo istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Danske, a objavljeno je u JAMA Network Open, pokazalo je kako drastično smanjenje vremena koje se provodi za ekranima može znatno poboljšati mentalno stanje i ponašanje mladih - i to u relativno kratkom vremenu. Istraživanje je provedeno u 89 obitelji i na 181 djetetu u dobi između 4 i 17 godina.

Djeca na mobitelima - 4 Imaju mobitela više nego stanovnika, no djeca ih neće smjeti koristiti dok su u školi

Prosječno, prema podacima istraživanja, djeca provode čak sedam do osam sati dnevno pred ekranima, prvenstveno za zabavu. Tijekom istraživanja to je vrijeme smanjeno na samo tri sata tjedno, a rezultati su bili vidljivi već nakon dva tjedna. Napredak je, prema riječima roditelja, bio značajan, i to prvenstveno u njihovu općenitom ponašanju i emocionalnom dobrostanju. Kako su smanjili vrijeme koje su provodili pred ekranima, djeca su mogla bolje izraziti i obraditi svoje emocije te procesuirati reakcije na emocije i stres, kao što su znatno poboljšali svoje društvene interakcije.

Takvi rezultati nisu nikakvo iznenađenje jer pedijatri, psiholozi i brojni drugi stručnjaci konstantno upozoravaju na brojne opasnosti ekrana i ovisnost koju djeca mogu steći o njima. Iako je roditeljima često lakše djetetu staviti telefon ili tablet u ruke i tako si kupiti malo slobodnog vremena za sebe, kuhanje ručka i slično, time u biti dugoročno ne čine uslugu ni djetetu ni sebi jer bi naknadno mogli imati velikih problema.

Koliko mobilni uređaji negativno utječu na djecu, dovoljno je napraviti test sličan ovome koji je primijenjen tijekom istraživanja. Ako vam dijete provodi puno vremena za ekranom, znatno mu ograničite vrijeme koje će provesti na videoigrama, društvenim mrežama i slično i napredak u njihovu ponašanju trebao bi brzo biti vidljiv. Prema ovom istraživanju, čini se idealnim da dijete provodi za mobitelom tri sata tjedno, no, jasno, pitanje je koliko je to moguće, pogotovo kada su tinejdžeri u pitanju.

Dijete i pametni telefon, ilustracija Stručnjaci upozoravaju na porast digitalnog autizma među djecom

Ono što je posebno važno, a naglašava se u ovom istraživanju, jest zabraniti mobilne uređaje bebama i jako maloj djeci dok ne navrše barem tri godine. Naime, zbog prevelike izloženosti ekranima djeca mogu imati problema s razvojem, koji bi, u odnosu na vršnjake koji vrijeme ne provode s mobitelima u ruci, mogao kasniti.

Izvor: NY Post


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti