Ovaj je otac svojoj djeci zabranio sjedenje pred ekranima: "Nisam ni sanjao da će se ovo dogoditi"

Nikad, nikad nisam zamišljao da budem zagovornik "bez ekrana", ali... napisao je Mackenzie.

Martina Čizmić | 26.06.2024. / 09:37

Phil i Brodie Mackenzie sa svojim dječacima (Foto: LeanSquad/Instagram)

 Koliko bi djeca trebala vremena provoditi pred različitim ekranima (odnosno koliko vremena ne bi trebala), još uvijek je veliki predmet rasprave. I dok znanstvenici i liječnici upozoravaju kako bi ekrane djeci trebalo uvoditi što kasnije i u što manjoj mjeri, mnogim roditeljima oni su postali "elektronske dadilje".

No, koliko su zapravo ekrani štetni u razvoju djeteta iskušao je otac četvero djece Phil Mackenzie. Iako za kruh zarađuje objavljujući fitness videa pod imenom Lean Squad, često ubaci i neki roditeljski savjet iz vlastitog iskustva.

Dijete s mobitelom Problem je sve veći: Djeca imaju probleme s pažnjom, a usporen je razvoj govora i kognitivni razvoj

On i supruga željeli su provesti eksperiment i vidjeti koliko će se njihov i život njihove djece promijeniti ako budu mjesec dana živjeli bez ekrana (telefona, tableta, televizije). Ono što su otkrili iznenadilo ih je.

Kao roditelj koji prije nikada nije vjerovao da ću biti zagovornik "bez vremena ispred ekrana", iskreno mogu reći da se moje mišljenje promijenilo, istaknuo je.

U videima koje je objavio na svom Instagram profilu (i blogovima na stranici), na kojem ga prati više od 400 tisuća pratitelja iz cijelog svijeta, Mackenzi je podijelio drastične promjene koje je primijetio u ponašanju svoja četiri dječaka mlađa od sedam godina.

Kako sam ističe, dječaci se manje svađaju, a više vremena provode zajedno osmišljavajući kreativne i inovativne igre.

Koncentracija i pažnja su im bolje pa se sad igraju dulje i s više interesa.

Televizor im više nije središte pozornosti i s oduševljenjem izlaze iz kuće kako bi se igrali u dvorištu.

I njihova obiteljska dinamika se promijenila. Obiteljski obroci su ugodniji, djeca mirnije sjede i jedu.

Izljevi bijesa su gotovo nestali.

Sad vole čitati, dok je prije to bila borba.

Tinejdžeri na pametnim telefonima, ilustracija Još jedino istraživanje pokazalo devastirajući utjecaj ekrana i društvenih mreža na tinejdžerice

 

 

Otkako sam krenuo, doista vjerujem da su promjene duboke i toliko dramatične da potičem svakog roditelja da barem sam istraži, razmisli o vlastitom korištenju zaslona i jednostavno razmisli o tome da to isproba. Ponavljam, nikad, nikad nisam zamišljao da budem zagovornik "bez ekrana", ali mislim da je nevjerojatna stvar u životu i roditeljstvu to što imamo sposobnost neprestanog učenja, prilagođavanja i promjena ako želimo, istaknuo je u objavi Mackenzie.

Dijete i pametni telefon, ilustracija Sjedenje pred ekranima ima ozbiljne posljedice na razvoj djece od najmanje dobi

Ova je promjena poboljšala i unaprijedila naše roditeljske živote na načine koje nismo mogli ni zamisliti, zaključio je Mackenzie.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti