Još jedino istraživanje pokazalo devastirajući utjecaj ekrana i društvenih mreža na tinejdžerice

Mladi previše vremena provode uz ekrane, a većinu tog vremena su na društvenim mrežama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2024. / 11:05

Tinejdžeri na pametnim telefonima, ilustracija (Foto: Getty Images)

Do sada su objavljena brojna istraživanja o utjecaju ekrana i društvenih mreža na mlade i većina njih ima sličan zaključak - mladi postaju ovisni o tehnologiji i to prilično loše djeluje na njihovo mentalno stanje. Isti zaključak donosi još jedna studija koja je provedena u Finskoj u kojoj su znanstvenici sa sveučilišta u Helsinkiju tijekom 2022. godine pratili više od 1150 tinejdžerica starosti 15 i 16 godina te vrijeme koje su one provodile s telefonima i društvenim mrežama.

Vino za večerom, ilustracija Ponuda koja se ne odbija: Ako u ovom restoranu na ulazu ostavite mobitel, dobit ćete besplatno bocu vina

Neke tinejdžerice tako provode više od pet sati dnevno na mobilnim telefonima, a većinu tog vremena prvenstveno provode na društvenim mrežama i to negdje oko četiri sata. Od svih osoba koje su sudjelovale u istraživanju, za njih oko 17 posto znanstvenici kažu da su “vjerojatno ovisne” o društvenim mrežama i naglašavaju kako je takva vrsta ovisnosti povezana s višom razinom anksioznosti, zdravstvenim problemima, lošijim raspoloženjem, osjećajem umora i usamljenosti, ali i lošom slikom o svom tijelu. Tako je čak 37 posto tinejdžerica iz ovog istraživanja pokazalo znakove anksioznosti, što je prilično velika i zabrinjavajuća brojka.

Implikacije korištenja pametnih telefona skoro šest sati dnevno i njihove povezanosti s adolescentskim dobrostanjem su ozbiljne, tvrde autori studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Archives of Disease in Childhood, a prenose na The New York Postu.

Osim što su tinejdžerice podijelile informacije o korištenju ekrana, pratile su i ocjenjivale parametre poput zdravlja, raspoloženja, umora i usamljenosti tako da finski znanstvenici tvrde kako je ovo prva studija u kojoj je objektivno mjereno korištenje pametnih telefona i ovisnost o društvenim mrežama te njihov utjecaj na dobrobit osoba.

Mladi na telefonima Žele omogućiti dobar razvoj djece: Mlađima od 16 godina zabranit će društvene mreže

U zaključku istraživanja pozivaju tehnološke kompanije da u prvi plan prilikom razvoja društvenih mreža stave sigurnost i zdravlje. Također, roditeljima i skrbnicima savjetuju da djeci pomognu u uspostavljanju odnosa s drugim ljudima uživo te da im omoguće mjesto i vrijeme u kojima se tehnologija neće koristiti. Naglašavaju i kako mnogi danas traže povećanje kapaciteta za tretiranje mentalnih problema mladih, pogotovo anksioznosti, dok bi ti napori trebali ići prema korijenu i uzroku problema, a ne posljedicama. A taj uzrok, kako je dokazalo ovo, ali i brojna ranija istraživanja, leži u pretjeranom korištenju telefona i ovisnosti o društvenim mrežama mladih.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti