Žele omogućiti dobar razvoj djece: Mlađima od 16 godina zabranit će društvene mreže

Zakon će također zahtijevati od kompanija da trajno obrišu osobne podatke sakupljene od ugašenih računa.

Hina | 25.01.2024. / 11:15

Mladi na telefonima (Foto: Getty Images)

Djeci i mladima na Floridi ispod 16 godina bit će zabranjene društvene mreže bez obzira na odobrenje roditelja, po nacrtu zakona koji je tamošnji Zastupnički dom usvojio u srijedu.

Kako pišu američki mediji, u nacrtu zakona ne kaže se koje će platforme biti zabranjene, ali on cilja na sve društvene medije koji prate aktivnost korisnika, dopuštaju djeci učitavanje materijala i interakciju s drugima te koriste značajke koje izazivaju ovisnost osmišljene da izazovu pretjeranu ili kompulzivnu upotrebu.

Tinejdžeri na pametnim telefonima, ilustracija Zabrinjavajući podaci: Gotovo polovica tinejdžera osjeća da su ovisni o društvenim mrežama

Prijedlog zakona ne tiče se aplikacija koje se koriste za privatne poruke između pojedinaca.

Oni iskorištavaju odrastanje djece. To je njihov poslovni model. A zašto to rade? Kako bi ih držali zakačenima... uz dopaminske udare koje platforma daje našoj djeci sa svakom automatskom reprodukcijom, sa svakim lajkom, sa svakom 'push' obavijesti, rekao je republikanski zastupnik Tyler Sirois koji stoji iza zakona.

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mjera će zahtijevati od društvenih mreža da uklone račune svakoga mlađeg od 16 godina.

Prijedlog zakona još uvijek čeka odobrenje u Senatu, koji također kontroliraju republikanci kao i Zastupnički dom na Floridi.

Predsjednik doma Paul Renner rekao je da je ta zabrana jedan od njegovih prioriteta na planu zaštite djece u državi, zajedno s prijedlogom zakona koji ograničava pristup web stranicama za odrasle, koji su zastupnici također usvojili u srijedu.

Dijete se zabavlja s tabletom, ilustrcija Previše vremena ispred zaslona moglo bi imati iznenađujući učinak na sposobnost obrade osjećaja kod djece u najmlađoj dobi

Moramo riješiti negativne učinke društvenih mreža i omogućiti dobar razvoj naše djece. Florida ima obvezu i interes zaštititi djecu, njihovo mentalno zdravlje i djetinjstvo, rekao je Renner.

Zakon će također zahtijevati od kompanija da trajno obrišu osobne podatke sakupljene od ugašenih računa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti