Kome još trebaju oftalmolozi? Izvadite pametni telefon i sami provjerite vid

Dovoljno je staviti uređaj na pametni telefon, povezati ga Bluetoothom i pokrenuti aplikaciju.

Martina Čizmić | 23.11.2018. / 17:15

EyeQue VisionCheck (Foto: EyeQue/Indiegogo) (Foto: EyeQue/Indiegogo)

Pitanje vida i oftalmologa ovih je dana veoma aktualno u Hrvatskoj. No, činjenica je da se na pregled kod oftalmologa čeka dugo pa se neki, koji si to mogu priuštiti, odlučuju na posjet privatnim oftalmolozima ili klinikama. Upravo dugo čekanje na pregled, kao i nedostupnost liječnika u pojedinim dijelovima svijeta nagnalo je tvrtku iz Kalifornije da osmisli spravicu koju je najlakše opisati kao "osobnog džepnog oftalmologa".

Radi se o EyeQue VisionChecku, automatiziranom optičkom uređaju koji je osmišljen kako bi korisnici sami mogli provjeriti svoju dioptriju i, istovremeno, naručiti naočale kroz aplikaciju.

VisionCheck kombinira tehnologiju razvijenu na MIT-u, platformu temeljenu na pohrani u oblaku, aplikaciju za pametni telefon i optički uređaj kako bi stvorio uređaj koji je najbliži onome čime se služe oftalmolozi u svojim ordinacijama.

EyeQue VisionCheck (Foto: EyeQue/Indiegogo) (Foto: EyeQue/Indiegogo)

Dovoljno je staviti uređaj na pametni telefon, povezati ga Bluetoothom i pokrenuti aplikaciju.

VisionCheck trenutno prikuplja sredstva za početak proizvodnje kroz crowdfunding kampanju na Indiegogo, a u samo nekoliko dana prikupili su više od 60 posto traženog iznosa.

Tko zna, možda ćemo uskoro umjesto posjeta oftalmologu, jednostavno posegnuti za svojim pametnim telefonom i obaviti pregled vida.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti