Komisija pritisnula Apple: Mi ćemo odrediti kako će vaš ekosustav funkcionirati

Ako Apple pristane na Komisijine zahtjeve i uvede promjene u sljedećih šest mjeseci, to bi mu moglo pomoći da izbjegne pozamašnu novčanu kaznu koju je Komisija spremna izreći.

Martina Čizmić | 21.09.2024. / 09:45

Appleov ekosustav aplikacija
Appleov ekosustav aplikacija (Foto: Afp)

Europska komisija odlučna je u namjeri da Apple, barem u Europi, odustane od svoje dugogodišnje prakse "zatvorenog vrta", odnosno zatvorenog ekosustava u koji druge tvrtke mogu ući samo pod strogim Appleovim uvjetima. Kako je objavljeno u priopćenju regulatora, Komisija će točno precizirati načine na koje će Apple morati otvoriti svoj ekosustav prema Zakonu o digitalnim tržištima. Posebna će pozornost biti posvećena iOS funkcionalnosti i interoperabilnosti s drugim tvrtkama.

Regulator namjerava "odrediti kako će Apple osigurati učinkovitu interoperabilnost s funkcijama kao što su obavijesti, uparivanje uređaja i povezivanje" kao prvi dio procesa koji cilja na korištenje iOS-a na povezanim uređajima.

Prazna baterija, ilustracija Korisnici bijesni na Apple: Žale se kako im je novi softver "ubio" bateriju na iPhoneu

U drugom dijelu Komisija će nadzirati procese koje je Apple postavio za rješavanje zahtjeva za interoperabilnost koje su podnijeli programeri trećih strana.

Ako Apple pristane na Komisijine zahtjeve i uvede promjene u sljedećih šest mjeseci, to bi mu moglo pomoći da izbjegne pozamašnu novčanu kaznu koju je Komisija spremna izreći.

Danas prvi put koristimo postupke specifikacije prema DMA kako bismo usmjerili Apple prema učinkovitoj usklađenosti sa svojim obvezama interoperabilnosti kroz konstruktivan dijalog. Usredotočeni smo na osiguravanje pravednih i otvorenih digitalnih tržišta. Učinkovita interoperabilnost, na primjer s pametnim telefonima i njihovim operativnim sustavima, igra važnu ulogu u tome, naglasila je u izjavi Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za politiku tržišnog natjecanja pri Europskoj komisiji, te dodala da će proces "osigurati jasnoću programerima, trećim stranama i Appleu".

Velike internetske platforme, ilustracija Sud EU-a donio odluku koja će Google i Apple skupo stajati

Apple je nedavno najavio daljnja ažuriranja App Storea u Europskoj uniji (EU) i počeo dopuštati tržišta trećih strana na svom iPad ekosustavu, ne bi li na taj način izbjegao europsku kaznu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti