Imati kompaniju težak je posao, pogotovo ako vam “krene” pa stane. Počinjete gubiti novac, zaposlenike i entuzijazam, no neki od ovih ljudi se nisu predali unatoč svemu.

Winston Churchill jednom je istaknuo “Ako ideš kroz pakao, nastavi hodati.”, a taj citat vrijedi za svaku od niže navedenih kompanija od kojih su neke ostale bez novaca, neke nikad nisu ulovile momentum, a neki zaposlenici u najgorim vremenima čak su pristali raditi i besplatno.

Vjera će vas svakako dogurati daleko, no nije lako vjerovati u stvari kada vam ne krene za rukom. U nastavku pogledajte kako su se neke kompanije izvukle iz skoro pa sigurnog bankrota.

Apple zasigurno slovi za najveći povratak u povijesti. Nakon što su Stevea Jobsa otpustili 1985. U 12. godina Apple se našao na rubu propasti s 60-ak dana od bankrota. Apple je 1997. kupio kompaniju Next te time dobio Jobsa koji je odmah dogovorio investiciju Microsofta od 150 milijuna dolara, koja im je dala dovoljno vremena da postave stvari na noge. Godinu dana kasnije, Apple je predstavio iMac, vratio se u profitabilnost a sve ostalo je povijest.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Elon Muskove kompanije SpaceX i Tesla obje su bile pred propasti. Kako su svijet zahvatili financijski problemi, to je pogodilo gotovo svaku granu gospodarstva, pa tako i samog Muska. U vrijeme kada se odlučivalo o sudbini ovih dviju kompanija, SpaceX je aplicirao za NASA-in ugovor vrijedan milijardu dolara, što su dobili i na kraju što ih je spasilo od propasti.

Tesla je također prošao teško razdoblje oko 2008. godine, kada su mjesečno trošili 4 milijuna dolara mjesečno. Musk se oslonio na NASA-in novac od SpaceX-a od kojeg je posudio 20 milijuna dolara da bi nakon toga zadnji dan, zadnji sat na Badnje veče uspio dogovoriti još dodatnih 20 milijuna dolara. Kompanija je doslovno bila par sati pred bankrotom.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Ideja oko Airbnb-a se nije svidjela investitorima, pa je tako jedan od osnivača Brian Chesky dobio čak sedam odbijenica od investitora, te se doslovno hranio žitaricama dok kompanija nije ušla u Y Combinator program. Danas kompanija vrijedi 25.5 milijardi dolara.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Evan Williams, poznat kao osnivač Twittera, Bloggera i Mediuma, imao je turbulentnih razdoblja u životu. 2000. godine pokrenuo je Blogger no nije našao dobar biznis model te je morao nakon godinu dana otpustiti sve radnike i ostao sam raditi na projektu. Dvije godine kasnije Google je kupio Blogger za 50 milijuna dolara.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Phil Libin, šef Evernotea, odlučio je 2008. godine ugasiti servis i otpustiti sve radnike. Nakon svoje definitivne odluke, Phil je u 3 sata ujutro posljednji put provjeravao mailove, te pronašao Šveđanina koji je obožavao proizvod i odlučio investirati 500.000 dolara kako bi se izbjeglo gašenje kompanije. Evernote je danas vrijedi više od milijardu dolara.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Tim Westergren je 1999. godine osnovao Pandoru, te uspio pronaći kapital, no sve se to događalo oko “dot-com” booma. Kada su potrošili novac, Pandora se teško održavala na životu, a Tim je nakon 300 pitcha investitorima i dalje ostao praznih džepova. Odluka je pala da će otpustiti sve radnike ili da mogu raditi besplatno. Pandora je danas uspješna kompanija a 2011. izašla je i na burzu.

Kompanije koje su bile pred bankrotom, a danas su megauspješne

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju