Dok SpaceX priprema novu misiju s ljudskom posadom i let Crew Dragona na Međunarodnu svemirsku stanicu, u planu je i objava noviteta vezanih za raketu nove generacije s kojom bi jednom u budućnosti, uvjerava nas Elon Musk, ljudi trebali osvojiti i Mars. Raketa Starship dosad je nekoliko puta testirana, no to su bili kratki letovi na malim visinama - iz SpaceX-a ih nazivaju skokovima u kojima se raketa popela do visine od oko 150 metara i vratila na Zemlju.

Starship Za Muska nema odmora: Lansiranje na ISS je prošlost, vrijeme je za nove revolucionarne prioritete

Na Twittera je osnivač SpaceX-a najavio kako uskoro (za oko tri tjedna) možemo očekivati nove informacije. Na svom omiljenom mediju za komunikaciju s javnosti napisao je kako će ono što će predstaviti biti verzija 1.0 rakete koja će, "gotovo bez promjena", poletjeti u orbitu. Iako neki mediji nagađaju kako bi već krajem ovog mjeseca Starship mogao napraviti taj veliki korak i prvi put poletjeti u orbitu i, naravno, vratiti se, čini se kako će Musk ipak prvo samo predstaviti letjelicu te se nadamo da bismo barem mogli saznati informacije kada bi mogao biti taj prvi let.

Starship bi trebao biti najsnažnija svemirska raketa dosad napravljena, a njezina će ukupna dužina iznositi gotovo 120 metara. Sastojat će se od dva dijela - raketnih potisnika i kapsule, koji bi se trebali moći višekratno koristiti. Dakle, nakon polijetanja raketni potisnici vratit će se na zemlju kako bi se ponovno mogli koristiti, jednako kao i kapsula. Da je tako nešto moguće, SpaceX je više puta dokazao sa svojom raketom Falcon, čiji se potisnici nakon polijetanja vraćaju na posebne platforme te se mogu ponovno koristiti.

Slika nije dostupna Još jedan uspjeh za Muska: Dokazao je da njegov "ekspres-lonac" može letjeti

Jednom kada Starship bude završen i uspješno testiran, koristit će se u brojnim svemirskim misijama - od prijevoza logistike i satelita do prijevoza ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu, no vrhunac bi trebala biti misija na Mars koju je Musk neskromno najavio već za 2024. godinu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju