Korisnici ne žele samo najbolje i najpametnije telefone, već i "najzelenije"

Otkriveno je da svaki četvrti europski potrošač želi da se plastična ambalaža ukloni iz pakiranja pametnih telefona do 2025. godine.

Martina Čizmić | 05.11.2020. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvođači pametnih telefona ne natječu se samo u tome tko će napraviti najbrži, najbolji ili najveći pametni telefon, već i tko će taj telefon upakirati u ekološki prihvatljivu ambalažu. 

Neki su proizvođači maksimalno smanjili ambalažu, dodatnu opremu u kutiji, a drugi su odlučili promijeniti ambalažu ne bi li se ona što jednostavnije reciklirala. 

I Huawei je odlučio napraviti slične korake. Tako nedavvno lansirani Mate 40 Pro dolazi s 28 posto manje plastične ambalaže i 90 posto manje papirnate dokumentacije, a ukinuto je i papirnato jamstvo. Uz to, Huawei Mate 40 Pro u ukupnom pakiranju sadrži samo 3,8 posto plastike.

Huawei je prethodno naručio istraživanje kako bi otkrio što potrošači zaista misle o održivosti, a otkriveno je da svaki četvrti europski potrošač želi da se plastična ambalaža ukloni do 2025. godine.

No, potrošači nisu zabrinuti samo zbog plastike. 71 posto njih bi željelo da se papirnata dokumentacija ukloni iz ambalaže kako bi se smanjila potrošnja papira. Uz 90 posto manje papirnate dokumentacije u Huaweiju su uveli novu digitalnu jamstvenu karticu, koja njihovim Mate 40 Pro telefona omogućuje lak pristup njihovim dokumentima pomoću QR koda koji se može skenirati na uređaju ili jednostavno preuzeti s web stranica Huaweija. Uz to, korisnički priručnik također je smanjen s 340 stranica na samo 44, a iako zakon trenutno sprječava uklanjanje cijelog vodiča u papirantom obliku, Huawei radi na tom rješenju za budućnost.

Zanimljivo, Huawei je za printanje koristio 100-posto razgradivu tintu od soje u zrnu u ambalaži, umjesto tinte na bazi nafte.

Koristeći bioplastiku od 2013. godine, Huawei također pomaže u smanjenju zagađenja i negativnog utjecaja na okoliš proizvodnje plastike na bazi nafte. Preko 30 posto korištene bioplastike potječe od ekološki prihvatljivog ricinusovog ulja koje smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 62,6 posto, a od 2018. godine je smanjio emisiju štetnog plina za 612 tona.

Samo prošle godine, reciklirao je 1 468 tona otpadne elektronike, a ove godine na putu je da reciklira više od 3 000 tona. Također je ponovno upotrijebio 86 posto uređaja vraćenih za recikliranje 2019. godine.

Što se tiče energetske učinkovitosti, ona se između 2015. i 2019. povećala za nevjerojatnih 50 posto kod svih Huaweijevih proizvoda, a zahvaljujući upotrebi solarne energije, kompanija je smanjila emisiju ugljika za 89 000 tona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti