Predsjednik ruske akademije znanosti Aleksander Sergejev rekao je lokalnim medijima da je Mirkin ove godine trebao navšiti 65 godina i da je preminuo u najboljim godinama života. Mirkina je nazvao izvanrednim znanstvenikom i vrlo vedrim čovjekom.

Mirkin je bio i glavni dizajner poznate ruske koorporacije Energia, koju je osnovao praotac sovjetskog svemirskog programa Sergej Koroljev.

Mirkin je testiran na COVID-19 i test je bio pozitivan, no utvrdilo se kako postoje uvjeti da se liječi kod kuće. Njegovo stanje se međutim brzo pogoršavalo pa je zaprimljen u moskovsku bolnicu gdje je napoljetku i preminuo.

Tužnu vijest potvrdila je i ruska svemirska agencija Roskozmos.

On je bio ključan znanstvenik koji je bio zadužen za povezivanje fundamentalne znanosti s praktičnim svemirskim istraživanjima, rekao je Sergejev i dodao da je kao takav bio i ostao nezamjenjiv.

Kao Korovljev nasljednik, Mirkin je u Energiu stigao početkom 80-ih godina prošlog stoljeća gdje je izgradio veliku karijeru u inženjeringu i raketnoj znanosti. Najveći je doprinos dao dizajniranju sustava za kontrolu leta sovjetskog space shuttlea, odnosno letjelice Buran te dizajnu ruskih modula za ISS.

Kasnije je vodio inženjerske napore u digitalizaciji sustava avionike na letjelicama Soyuz i Progress, koje su glavna prijevozna sredstva za ruska svemirska istraživanja. U konačnici je imenovan za šefa svih ruskih svemirskih programa za letove s posadom.

Vijest o njegovoj smrti dolazi u trenutku kad je broj zaraženih pozitivnih slučajeva na COVID-19 u toj zemlji prešao 155.000 te se broj umrlih približio 1500. Ruski zdravstveni dužnosnici upozoravaju da epidemija novog koronavirusa u toj zemlji još nije dosegla svoj vrhunac.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju