Krajem travnja podignite pogled prema nebu i uživajte u plesu zelenog kometa Atlasa

Dok se na Zemlji bavimo virusima i epidemijom, na nebu iznad nas pojavljuje se predivan svemirski fenomen.

Martina Čizmić | 02.04.2020. / 09:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slobodno možemo reći da 2020. baš i nije započela kako smo se nadali. No to ne znači da se stvari ne mogu popraviti u ostatku godine. Čak i ako budemo morali ostati doma sve do ljeta, postoje stvari koje nam mogu uljepšati dane. Ili u ovom slučaju, noći.

Naime, krajem travnja na našem će se nebu moći vidjeti komet Atlas u svoj svojoj raskoši. Prema znanstvenicima, komet Atlas vjerojatno je najblistaviji komet na našem nebu u posljednjih 20 godina. Trenutačno se taj komet, koji je otkriven krajem 2019. godine, može vidjeti kroz dalekozor ili teleskop.

Poseban je jer će mu do kraja travnja, kad će biti najvidljiviji, narasti i raskošan rep. Naime, ugledni planetarni fotograf Damian Peach snimio je komet i primijetio kako ima izrazitu zelenu boju i sve veći i jači rep. To ne znači da je "oživio", već da prašina i plinovi koji nastaju dok komet putuje svemirom postaju sve osvjetljeniji kako se komet približava Suncu.

Trenutačno komet Atlas prolazi sazvježđe Velikog medvjeda, a znanstvenici ističu kako će se najbolje moći vidjeti u sumrak 30. travnja na zapadnom nebu. Bit će ga jednostavno naći jer bi se trebao smjestiti u blizini najblistavije zvijezde na noćnom nebu - Venere.

Želite li pratiti Atlasov put prema Suncu, a nemate teleskop, možete se poslužiti Twitterom. Naime, ovaj je komet postao toliko popularan među znanstvenicima i entuzijastima da je otvoren poseban profil na Twitteru na kojem se objavljuju zanimljive informacije o kometu i njegovu putovanju.

Dok ne ojača toliko da ga se može vidjeti golim okom, komet možete vidjeti na ovom videu koji je nastao pred nekoliko dana na robotskom teleskopu Sveučilišta Sveta Marija.

 Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti