Započinje projekt besplatnog bežičnog interneta vrijedan 120 milijuna eura

Izgradnja Wi-Fi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu.

Martina Čizmić | 23.01.2018. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska će komisija u cilju jačanja lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te u cilju promicanja povezivanja građana na javnim mjestima, kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl., započeti u 2018. godini s provedbom plana "WiFi4EU", priopćili su iz HAKOM-a.

Projekt WiFi4EU najavljen je u svibnju 2017. godine, a trebao bi omogućiti općinama ili zajednicama općina, tijelima i institucijama javne vlasti da bespovratnim sredstvima Europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života.

Izgradnja Wi-Fi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine.

Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15.000 eura po prijavitelju, kojim će se plaćati navedena izgradnja i oprema, a Europska komisija isplatit će vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će bit registrirani na portalu Europske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

Program, ukupne vrijednosti 120 milijuna eura za razdoblje od 2017. do 2019. godine namijenjen je svim zemljama članicama Europske unije. Raspoloživa sredstva trebalo bi dodijeliti projektima poštujući zemljopisnu uravnoteženost među državama članicama, za što se zalagala i Republika Hrvatska. Potiče se veće sudjelovanje podnositelja zahtjeva iz država članica s relativno niskom stopom korištenja bespovratnih sredstava ili financijske pomoći.

Prihvatljivi korisnici jesu jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koje su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Otvaranje portala za registraciju izvršitelja radova i dobavljače opreme očekuje se krajem siječnja 2018., dok se poziv za prijavitelje korisnike očekuje u veljači 2018.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti