Krenulo je kao STEM projekt za hrvatske škole, a sad je preraslo u internacionalni STEMwave pokret

Projekt koji je pokrenula tvrtka Stemi, uz cijeli niz poznatih IT partnera, prerastao je granice Hrvatske i širi se dalje.

Martina Čizmić | 05.03.2024. / 14:12

Učitelji koji sudjeluju u STEMwave u SAD-u (Foto: Stemi)

Edukacijski pokret STEMwave, koji je započeo kao projekt za popularizaciju STEM područja u hrvatskim školama, proširio se i u BiH te SAD.

Sa već četvrtom sezonom u tijeku, Hrvatska je na čelu ovog međunarodnog pokreta. Fokus učenika ove sezone je na pripremi Hexapod robota za ekspediciju na Mars, izradi igara i chatbotova korištenjem umjetne inteligencije, te proširenoj stvarnosti kroz koju će se učenici na interaktivan način susresti sa temama koje u današnje doba svakako zaslužuju veću zastupljenost u našem društvu, poput sigurnosti na internetu te ravnopravnosti spolova kroz prizmu uspješnih žena u tech industriji.

Projekt koji je pokrenula tvrtka Stemi, uz cijeli niz poznatih IT partnera, prerastao je granice Hrvatske i širi se dalje. 

 Svi smo svjedoci koliko je pažnju javnosti posljednjih godinu dana zaokupila pojava ChatGPT-ja. To je tehnologija koja je postala integralni dio poslovnog svijeta te će joj uloga postajati sve važnija. Zbog toga je potrebno da djeca u školama budu svjesna te tehnologije, što ona omogućuje, kako je ispravno koristiti, ali i upozoriti na potencijalne rizike. Danas je izrazito bitan proaktivan pristup prema tehnologiji. Drago nam je da zahvaljujući ovom projektu djeca imaju direktan doticaj s tehnologijama i poslovima budućnosti, istaknuo je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Kroz projekt STEMwave - Škola budućnosti želimo doprinijeti razvoju informiranog i uključivog digitalnog društva koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj. Drago nam je što se projekt širi i na druge zemlje pružajući još većem broju djece priliku da upoznaju tehnologije, usvajaju nove vještine te budu spremni za nadolazeće izazove i prilike jednog dana kad dođu na tržištu rada. Ovaj projekt dio je inicijativa održivog razvoja kroz koje želimo do 2027. godine educirati pola milijuna ljudi na svim tržištima na kojima A1 Grupa posluje, dodao je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.

Uz tvrtke koje kontinuirano podržavaju projekt kao što su AVL Hrvatska, Span, Aluflexpack i Atos Hrvatska ove godine priključila se i zaklada udruge Association of Croatian American Professionals (ACAP) koja okuplja i povezuje istaknute profesionalce kako bi se očvrsnula veza među Hrvatima diljem svijeta.

Ponosni smo da je vrijednost projekta te važnost pripremanja mladih za svijet budućnosti prepoznala i udruga ACAP koja će nam pomoći ove sezone napraviti značajne iskorake u građenju globalne zajednice koja stvara škole budućnosti, a djeci u Hrvatskoj stvara prilike da ispune svoj potencijal, dodao je na kraju Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti