Krenuo razvoj Strategije digitalne Hrvatske: Kako će se razvijati digitalizacija zemlje do 2030.?

Strategija digitalne Hrvatske, kako je istaknuto, temeljit će se na aktivnom dijalogu svih ključnih dionika javnog i privatnog sektora.

Martina Čizmić | 13.05.2022. / 14:37

Gordan Kožulj i Bernard Gršić (Foto: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva)

U Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva održan je prvi sastanak stručne radne skupine za razvoj Strategije digitalne Hrvatske. Kako su priopćili iz ureda, ova se strategija razvija u sklopu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (Digitalna Hrvatska 2030.), koja je krovni dokument. Cilj je tog dokumenta dugoročno usmjeriti razvoj društva i gospodarstva u svim važnim pitanjima za Hrvatsku. 

Dokument se temelji na konkurentskim gospodarskim potencijalima Hrvatske te na prepoznatim razvojnim izazovima na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. Za postizanje ciljeva i kreiranje Hrvatske kakvu želimo 2030. godine važno je u središte staviti čovjeka, a svi dionici u društvu morat će zajednički djelovati kako bi se ostvarila vizija Hrvatske 2030. godine, koja je konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

Slika nije dostupna Istraživanje o digitalizaciji otkrilo: Pandemija je potaknula građane da postanu e-Građani

Strategija digitalne Hrvatske, kako je istaknuto, temeljit će se na aktivnom dijalogu svih ključnih dionika javnog i privatnog sektora. Nacrt prijedloga Strategije obuhvatit će nacionalne i EU strateške ciljeve i prioritete koji će biti osnova za definiranje mjera u najmanje sljedećim područjima: digitalna tranzicija gospodarstva, digitalizacija javne uprave i pravosuđa, razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža, razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta.

Proces digitalne transformacije društva događa se u svim područjima života, no ključno je da iz vida ne izgubimo da njen cilj treba biti bolji život svih građana, konkurentnije gospodarstvo i svima jednostavno dostupna državna uprava. Drugim riječima, na nama je da usmjeravamo procese i upravljamo njima kako bi se Hrvatska razvijala, a ova strategija treba dati odgovore na pitanja kako da to postignemo u području digitalizacije, istaknuo je državni tajnik, Bernard Gršić. 

Izradi strategije podršku će pružiti i tvrtka Deloitte. 

Digitalizacija Svi govore o digitalizaciji, no kako Hrvatska stoji u odnosu na druge zemlje EU?

Izrada Strategije bazirat će se na aktivnom dijalogu svih ključnih dionika javnog i privatnog sektora kroz rad njihovih predstavnika u Stručnoj radnoj skupini. Deloitte će pružiti podršku kroz uspostavu metodologije rada i vođenje projekta, zatim strukturiranje razvojnih potreba i potencijala nacionalne digitalizacije, moderiranja diskusije i usklađivanja vizije, kao i pri oblikovanju ciljeva i strateških projekata, istaknuo je predstavnik tvrtke, Gordan Kožulj. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti