Istraživanje o digitalizaciji otkrilo: Pandemija je potaknula građane da postanu e-Građani

Napravili smo napredak u proteklih 5 godina, RH je po razini digitaliziranosti i korištenja digitalnih usluga danas na 19 mjestu, što je skok za pet mjesta od 2019. godine, spomenuo je Gršić.

Martina Čizmić | 06.05.2022. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Istraživanje o digitalizaciji javne uprave u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Državne škole za javnu upravu, Zaklade Konrad Adenauer te uz podršku Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva pokazalo je da 79% ispitanika na uzorku opće populacije RH (16 - 74) tvrde da znaju za postojanje e-usluga za građane i poslovne korisnike. Tome je znatno pridonijela pojava pandemije te je mnogo građana bilo potaknuto započeti koristiti digitalne usluge.

Saša Bilić, Andreja Kajtaz i Bernard Gršić Predstavljen projekt e-Poslovanje koji poslovnim korisnicima omogućuje pristup online uslugama javne uprave
 
Osim provedenog istraživanja, istaknuto je na predstavljanju, portal e-Građani je redizajniran, proveden je prvi Digitalni popis stanovništva u Republici Hrvatskoj, a  Hrvatska turistička zajednica predstavila je redizajnirani jedinstveni sustav u svijetu e-Visitor,  uvedene su digitalne EU Covid potvrde, a uvođenjem nove generacije digitalne osobne iskaznice Hrvatska postaje najnaprednija država u Europi u digitalizaciji i multifunkcionalnosti osobnih identifikacijskih dokumenata.
 
Napravili smo napredak u proteklih 5 godina, RH je po razini digitaliziranosti i korištenja digitalnih usluga danas na 19 mjestu, što je skok za pet mjesta od 2019. godine, spomenuo je Gršić.

Digitalizacija Svi govore o digitalizaciji, no kako Hrvatska stoji u odnosu na druge zemlje EU?
 
 Ključna tema ovogodišnjeg izdanja KOMferencije je bila kriza i krizno komuniciranje, a sudionici su tijekom dvodnevne KOMferencije imali priliku poslušati mnoga stručna predavanja, specijalizirane tematske panele i radionice. Poseban panel pod nazivom: Digitalne komunikacijske platforme u državnom i javnom sektoru okupio je stručnjake iz područja državne i javne uprave. Na panelu su sudjelovali: Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost i Anton Brkić, voditelj Odjela za eVisitor i aplikativna rješenja u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Panel je moderirao dr.sc. Luka Balvan.

Slika nije dostupna Olakšanje roditeljima u novoj školskoj godini: Ovo bi mogla biti jedna od najpopularnijih aplikacija
 
Digitalna transformacija je zahtjevan proces koji uključuje cijelo društvo, a svaki korak naprijed u tom procesu znači bolje uvjete za život, konkurentnije gospodarstvo i bržu i dostupniju državnu upravu za sve svoje građane i poduzetnike. Sve više naših građana koristi elektroničke usluge preko portala e-Građani, a dobar pokazatelj je i kako broj jedinstvenih korisnika svaki dan raste sve više i s današnjim danom prelazi brojku od 1,6 milijuna građana, zaključio je državni tajnik Bernard Gršić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti