Kripto ponovno raste, no šef velike banke ne mijenja mišljenje: “Da sam ja vlada…”

Jamie Dimon još jednom je komentirao kriptovalute te je poručio što bi napravio da ima ovlasti utjecati na ovu industriju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2023. / 15:45

Kripto tokeni, ilustracija
Kripto tokeni, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proteklih mjeseci vrijednost kriptovaluta polako, ali stabilno raste. Nakon što su dugo vremena bitcoin, ether i druge kriptovalute bile u crvenom, mnogi se pitaju je li započeo novi pozitivan ciklus koji će trajati mjeseci te na mreži već možemo pročitati nagađanja kako bi bitcoin ovog puta zaista mogao porasti na iznad 100 tisuća dolara. Naravno, kao i uvijek kada su u pitanju kriptovalute, riječ je o nagađanjima i spekulacijama te uvijek treba biti jako oprezan s investiranjem u kripto.

Slika nije dostupna Bitcoin se vratio: Cijena najveće kriptovalute se više nego udvostručila od početka godine, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast

Usprkos tom posljednjem pozitivnom trendu, stavovi kritičara kriptovaluta se ne mijenjaju. Među tim kritičarima nalaze se čelnici Europske centralne banke, najpoznatiji investitor na svijetu Warren Buffett koji je poznat po izjavi da za sve bitcoine na svijetu ne bi platio 25 dolara, zatim Bill Gates, Tim Berners-Lee itd.

Prema njima kripto je prijevara koja nema nikakvo financijsko uporište niti vrijednost. Jedan od takvih žestokih kritičara jest i izvršni direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon. On je u više navrata izrazio svoj negativan stav prema virtualnim valutama, a isto je ponovio i prošlog tjedna tijekom redovnog godišnjeg saslušanja pred senatskim bankarskim odborom. Naglasio je kako je uvijek bio protivnik kripta i bitcoina i dodao: Da sam ja vlada, ja bih to ukinuo.

Kao jedan od brojnih problema industrije kriptovaluta spomenuo je mogućnost brzog prebacivanja novca bez regulatornog nadzora kakav vrijedi za banke kako bi se spriječilo pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza, kršenja sankcija i slično. Dimon, kao i još nekoliko šefova velikih banaka složili su se oko toga da bi za kripto kompanije trebala vrijediti ista pravila kao i za banke i druge financijske institucije jer ovako, prema izvršnom direktoru JPMorgan Chasea, kripto je koristan jedino za kriminalce i trgovce drogom.

Slika nije dostupna Veliki vodič kripto pojmova: Sve što trebate znati na jednom mjestu

S njima se složila i senatorica Elizabeth Warren: Kada su u pitanju bakarska pravila, inače nisam suglasna s izvršnim direktorima banaka, no ovo je pitanje državne sigurnosti. Naglasila je kako je ovo situacija u kojoj treba reagirati i Kongres te da bi se teroristima, trgovcima drogom i opasnim državama trebalo zabraniti korištenje kripta za njihove opasne aktivnosti.

Izvor: MSN

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti