Ksenoboti su rođeni: Američki znanstvenici od znanstvene fantastike učinili stvarnost

Znanost nikad ne miruje i konstantno pomiče granice, a jedna takva upravo je pomaknuta stvaranjem takozvanih ksenobota.

Branimir Vorša | 15.01.2020. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki znanstvenici napravili su zombi robote iz reanimiranih žabljih stanica. Na taj način stvorili su živi organizam poput nijednog dosad viđenog ili stvorenog, a čija je odlika da može obavljati važne zadatke dok istovremeno liječi sam sebe.

Te milimetar široke ksenobote kreiralo je superračunalo koristeći evolucijski algoritam kako bi napravilo na tisuće mogućih dizajna novog organizma. Ponajbolji od tih dizajna mogu se samostalno kretati i dostavljati teret (poput recimo lijeka) te se istovremeno mogu i sami liječiti ako postanu fizički oštećeni.

Ksenoboti su napravljeni korištenjem matičnih stanica prikupljenih iz embrija afričkih žaba, odnosno vrste Xenopus laevis te u teoriji mogu obavljati razne zadaće u ljudskom tijelu i izvan njega, od primjerice donošenja lijeka do oboljelog područja unutar ljudskog organizma, preko čišćenja toksičnog ili radioaktivnog otpada pa sve do prikupljanja mikroplastičnog otpada u oceanima.

To su čudesni živući strojevi, ističe Joshua Bongard, računalni znanstvenik i stručnjak za robotiku sa Sveučilišta Vermont i koautor istraživačke studije o navedenom novom umjetnom organizmu.

Oni nisu niti tradicionalni roboti niti bilo koja poznata vrsta životinje. Oni su posve nova klasa: živ organizam koji se može programirati, dodaje Bongard.

Ti su ksenoboti u potpunosti biorazgradivi, pogonjeni lipidima i proteinima te imaju životni vijek od svega sedam dana prije nego što se ponovno pretvore u mrtve kožne stanice.

Žablje stanice kože služe za konstrukciju, a njihove srčane stanice služe kao mišići za kretanje tih ksenobota.

Iako znanstvenici priznaju da njihovo istraživanje može rezultirati neželjenim posljedicama, poput razvoja visoko ciljanih biooružja, oni ipak tvrde da je to samo još jedan korak naprijed prema rješavanju morfogenetskog koda za koji vjeruju da upravlja strukturom svih organizama u svemiru.

Dešifriranje tog koda moglo bi dovesti do značajnih pomaka na raznim znanstvenim poljima, uključujući istraživanja okoliša i medicinska istraživanja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti