Stručnjaci ukazuju na veliki problem s posuđem koje mnogi imaju u kuhinjama: "To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi"

Teflon je za mnoge prvi izbor prilikom kupovine novog posuđa. No, je li baš i najzdraviji?

Martina Čizmić | 04.11.2022. / 16:39

Teflonska tava, ilustracija (Foto: Getty Images)

Teflon je jedan od najzahvalnijih materijala u kuhinji jer se hrana, prilikom kuhanja, ne lijepi za površinu koja je njime premazana. No, to je točno samo ako teflon nije istrošen.

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle i Sveučilišta Flinders otkrili su da se teflon s vremenom troši i oštećuje pa neprijanjajući lonci i tave postupno gube svoj premaz. Iako to znači da će se hrana s vremenom početi lijepiti za površinu, još više zabrinjava činjenica kako se tijekom tog trošenja odvajaju milijuni sitnih plastičnih čestica koje završavaju u našoj hrani.

Bambus Čaše od bambusa nisu uvijek bolje od plastike

Samo jedna površinska pukotina na tavi obloženoj teflonom može osloboditi oko 9100 plastičnih čestica, otkrili su istraživači iz Globalnog centra za sanaciju okoliša i Flinders Instituta za znanost i inženjerstvo nanoskale, a objavili u istraživanju objavljenom u Science Directu. Gledano na mikro razini, oštećeni teflonski premaz može emitirati i do 2,3 milijuna čestica mikro i nanoplastike.

Te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem pa ih je potrebno istražiti jer ne znamo puno o tim kontaminantima koji se pojavljuju, istaknuo je dr. Cheng Fang sa Sveučilišta Newcastle.

Istraživač sa Sveučilišta Flinders, profesor Youhong Tang, ističe kako bi trebalo dodatno istražiti koliko kuhanje u takvom, oštećenom suđu, može biti opasno za naše zdravlje.

To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korištenju posuđa za kuhanje kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane, kaže profesor Tang sa Fakulteta znanosti i inženjerstva na Sveučilištu Flinders.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na sićušne čestice koje su svuda oko nas: Nalazimo ih u plućima, slezeni, bubrezima pa čak i u posteljici

Dodaje kako je potrebno istražiti kako korištenje teflona, s vremenom utječe na naše zdravlje te postoji li bolja alternativa suđu s teflonskim premazom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti