Novi pokušaj borbe protiv spama i prijevara: "Plave kvačice" stižu i na Gmail

Nova opcija trebala bi spriječiti ili barem smanjiti prijevare i lažne mailove koji se šalju putem Gmaila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2023. / 09:02

Verifikacija profila na Gmailu (Foto: Google)

Iz Googlea su najavili uvođenje opcije koja bi trebala potvrditi identitet korisnika, odnosno pošiljatelja mailova unutar Gmaila. Riječ je o plavoj kvačici (tj. bijeloj kvačici smještenoj u plavi pečat), kakva se pokazala prilično popularnom (ali nakon dolaska Muska i kontroverznom) na Twitteru, te bi na Gmailu trebala donijeti novi sloj sigurnosti i spriječiti, odnosno barem smanjiti prijevare i lažne mailove.

Papa Franjo Počelo uklanjanje plavih kvačica: Musk nije poštedio niti papu Franju

Kako su objavili na službenom blogu, kvačica za verifikaciju bazirana je na postojećem Googleovu standardu Indicators for Message Identification (BIMI). Ova opcija od pošiljatelja zahtijeva korištenje stroge autentifikacije i potvrdu loga brenda kako bi se logo mogao prikazivati kao avatar u mailovima. Kompanije koje već koriste BIMI automatski će dobiti i kvačicu za verifikaciju. Kada primatelji maila postave ikonu miša iznad te kvačice, njima će se prikazati obavijest kako je riječ o verificiranom mailu te da je pošiljatelj vlasnik domene i profilne fotografije koja se koristi uz taj mail.

Autentifikacija e-maila pomoći će i korisnicima i sigurnosnim sustavima u identifikaciji i zaustavljanju spama, ali i pošiljateljima u uspostavljanju povjerenja u njihov brend, objavili su iz Googlea povodom najave nove opcije.

Kvačica je već od jučer dostupna za dio korisnika koriste račune Workspace, ali i privatne Googleove račune, tako da uskoro možemo očekivati brojne mailove unutar kojih će se pored imena pošiljatelja nalaziti kvačica verifikacije.

Slika nije dostupna Ni "plava kvačica" nije garancija: Twitter priznao da su verificirali nekoliko lažnih profila

Kako podsjećaju na The Vergeu, osim Twittera i brojne druge platforme s godinama su uvele opcije verificiranja profila - od Facebooka i Tindera pa do Pinteresta i YouTubea, te je jasno kako će i svi korisnici Gmaila pozdraviti ovu opciju.

Izvor: Google

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti