Velika promjena na Facebooku i Instagramu: Neki ovo čekaju godinama, a sad će se moći - kupiti

Ono što neki influenceri čekaju godinama sada će se moći kupiti preko noći. Verifikacija profila ili plava kvačica koja pratiteljima govori da je riječ o pravoj osobi na Facebooku i Instagramu stajat će do 15 dolara na mjesec. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je s hrvatskim influencerima, koji smatraju da bi se plava kvačica ipak trebala - zaslužiti.

DNEVNIK.hr | 21.02.2023. / 06:40

Galerija

Muškarac koji se šminka u Hrvatskoj nije lak zadatak. Ali to ga je dovelo do više od 100 tisuća pratitelja na Instagramu i plave kvačice kraj njegovog imena, što znači da mu je profil verificiran.

To je potvrda da si to zaista ti, objašnjava Marco Cuccurin, kreator sadržaja. Jer ljudi danas otvaraju društvene mreže, odnosno profile u moje ime. Koriste moje ime i prezime i sad kako znati koji je pravi? E, pa, upravo s tom kvačicom, kaže Cuccurin, koji na društvenim mrežama radi već godine. Četiri godine truda i rada da bih nedavno, prije dva mjeseca, dobio verifikaciju.

Instagram Dobre vijesti za kreatore koji zarađuju putem Instagrama

I dok je Marcov profil verificiran, Deniss još uvijek nema plavu kvačicu. I ona kaže kako je doći do nje duži proces.

Potrebno je poslikati osobnu iskaznicu, priložiti neke članke, intervjue kako bi oni koji su malo više tamo na Instagramu znali da se radi o utjecajnoj osobi, govori Deniss Grgić, magistra slikarstva i kreatorica sadržaja. Ja se nisam dovoljno angažirala oko toga, nije mi to prioritet, međutim mislim da bi svatko volio tu plavu kvačicu.

A sada će je svatko moći i kupiti na Instagramu i Facebooku. Cijena: od 12 do 15 dolara na mjesec.

Na Facebooku ćete vi moći verificirati profil samo s osobnim imenom i prezimenom koje imate na dokumentu, kaže urednica portala zimo.hr Martina Čizmić. Verifikacija profila značit će da će Facebook aktivno tražiti kopije njihovih profila i gasiti ih.

Slika nije dostupna Savjeti za bolju privatnost na internetu: Facebook i Instagram vas neće zaštititi, to morate napraviti sami

S prodajom kvačica krenuo je već Twitter, za 8 dolara na mjesec. Trenutačno je na oko 300 tisuća korisnika. To iznosi oko 2,4 milijuna dolara mjesečno prihoda, kaže Martina Čizmić. Nije to malo novca.

Meta Meta uvodi pretplatu korisnicima Facebooka i Instagrama: Pogledajte koliko će iznositi mjesečno i što za nju možete dobiti

No kreatori sadržaja nisu zadovoljni jer se dosad za kvačicu moralo izboriti. Marco Cuccurin kaže kako su i sponzori to gledali na drugačiji način. Dosad su zaista klijenti, odnosno sponzori, od kojih mi najviše možemo zaraditi to gledali na jedan ozbiljan način. Sad kada to možemo kupiti, kako znati da ja nisam to učinio? kaže Cuccurin.

S njim se slaže i Deniss Grgić. Gubi vrijednost samim time što se plaća. Može je svatko imati. Također, tko brani lažnom profilu da kupi kvačicu? pita se Grgić.

Kako će jamčiti da se to neće dogoditi i hoće li se s kvačicom dobiti i neke druge pogodnosti, detalji još nisu poznati. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti