Lakše i zanimljivije učenje uz pomoć digitalnih obrazovnih sadržaja

U izradi DOS-ova sudjelovali su brojni stručnjaci (primjerice jedan od najpoznatijih hrvatskih profesora matematike Toni Milun, fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Ceci, kao i sadašnja pomoćnica Ministrice znanosti i obrazovanja, Lidija Kralj, prije stupanja na tu funkciju).

Martina Čizmić | 29.11.2017. / 12:48

Digitalni obrazovni sadržaj (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hrvatski učenici viših razreda osnovne i nižih razreda srednje škole, u sklopu nacionalnog pilot-projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, dobili su mogućnost učenja kemije, biologije, fizike i matematike iz digitalnih obrazovnih sadržaja. Ukupno je razvijeno 16 DOS-ova koji će biti objavljivani tijekom cijele školske godine.

DOS-ovi uz tekstualne, sadržavaju i vizualne te multimedijalne i interaktivne elemente. Oni nisu udžbenici, već se koriste kako bi se učenike potaknulo na učenje, ali i profesore na još aktivniju primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju. Svi do sad objavljeni DOS-ovi pohranjeni su u svojevrsnoj digitalnoj knjižnici - Edutoriju - gdje su na raspolaganju za korištenje za sve učenike i škole uključene u pilot-projekt e-Škole, ali i sve ostale zainteresirane škole, kao i građani koji nisu članovi akademske ili obrazovne zajednice.

DOS-ovi su izrađeni kao otvoreni obrazovni sadržaji pod Creative Commons licencom koja omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka. Pristup ovakvim sadržajima omogućuje fleksibilnu i kreativnu nastavu i učenje u različitim okruženjima - u školi, za vrijeme terenske nastave, kod kuće. Također, izrađeni DOS-ovi omogućuju i različite oblike rada - frontalno predavanje, individualni rad, rad u paru ili grupama te se mogu koristiti na različitim platformama, na različitim vrstama mobilnih ili stolnih uređaja, u online i offline okruženju, ističe Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta za podršku obrazovanju.

U izradi DOS-ova sudjelovali su brojni stručnjaci (primjerice jedan od najpoznatijih hrvatskih profesora matematike Toni Milun, fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Ceci, kao i sadašnja pomoćnica Ministrice znanosti i obrazovanja, Lidija Kralj, prije stupanja na tu funkciju). Isporučitelji spomenutih digitalnih obrazovnih sadržaja su izdavačka kuća Profil Klett (uz podizvoditelje tvrtku UX Passion i Centar inkluzivne potpore “IDEM”) te Algebra (uz podizvoditelja Fakultet elektrotehnike i računarstva). Profil Klett zadužen je za izradu DOS-ova iz kemije i biologije, dok DOS-ove za matematiku i fiziku izrađuje Algebra, a prilikom izrade ovih sadržaja iznimna pažnja posvećena je inkluzivnosti i pristupačnosti materijala za korisnike koji koriste pomoćne tehnologije pa su materijali izrađeni tako da ih je moguće prilagoditi i djeci s teškoćama u razvoju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti