Liječnici šokirani: Otkriven slučaj asimptomatske pacijentice koja je bila zarazna i 70 dana nakon inicijalne infekcije koronavirusom

Nova britansko-američka studija ukazuje na vrlo alarmantan slučaj jedne pacijentice, koja je bez ijednog simptoma bolesti COVID-19 bila zarazna čak 70 dana.

Branimir Vorša | 06.11.2020. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američke i britanske znanstvenike uznemirio je neobičan slučaj pacijentice koja ima leukemiju i koja je zaražena novim koronavirusom, no dosad nije pokazala niti jedan simptom bolesti COVID-19. Posebno ih je šokiralo što je kao asimptomatski zaražena osoba čak 70 dana bila zarazna, odnosno širila virusne čestice oko sebe.

Znanstveni tim taj je slučaj opisao kao najduži slučaj bilo koje osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 koja je čitavo vrijeme bila asimptomatska.

Studija kuju su znanstvenici proveli napravljena je u suradnji Sveučilišta Oxford, američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, američkog Sveučilišta Mashall te Sveučilišta Washington u Seattleu.

Dotična pacijentica čitavo vrijeme nije pokazivala baš niti jedan simptom bolesti COVID-19, a širila je virusne čestice oko sebe i 70 dana nakon prvog pozitivnog testa na novi koronavirus.

Postoje slučajevi simptomatskih pacijenata koji su nakon inicijalnog pozitivnog testa na koronavirus zarazni i do 63 dana, no s obzirom na to da je u ovom slučaju riječ o pacijentici bez ijednog simptoma toliko dugo vremena, znanstvenici to smatraju posebno zabrinjavajućom činjenicom.

Riječ je o pacijentici koja inače ima kroničnu limfocitnu leukemiju (CCL), a prvi put je testirana pozitivna 2. ožujka. U bolnicu je primljena s teškim oblikom anemije, a otad je čak još 13 puta pozitivno testirana na koronavirus i niti jednom dosad nije pokazala simptome bolesti COVID-19.

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da asimptomatski pacijenti s kompromitiranim imunitetom i koji primaju terapije koje potiskuju imunološke reakcije, šire virus puno duže od prosjeka (koji je oko 20-ak dana nakon inicijalnog pozitivnog testa).

Iako je teško zaključivati na samo jednom pacijentu, naši podaci sugeriraju da dugoročna zaraznost može predstavljati razlog za zabrinutost kod pacijenata s kompromitiranim imunitetom, piše u studiji.

To vrlo vjerojatno ukazuje na to da zarazni virus koji oslobađa pacijent i dalje može uspostaviti produktivnu infekciju pri kontaktu tijekom transmisije, dodaje se u studiji.

Liječnici koji su proučavali slučaj te žene iskoristili su priliku te su proučavali i kako novi koronavirus mutira u čovjekovu tijelu tijekom tako dugog perioda infekcije. Otkrili su da dok su se u nekom trenutku pojavile virusne varijante niti jedna od njih zapravo se nije zadržala.

Autori studije na kraju ipak upozoravaju da je potrebno više sličnih istraživanja za šire zaključke o zaraznosti pacijenata s kompromitiranim imunitetom.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti