Luksuzni modni brend sada dizajnira virtualnu odjeću za likove u videoigrama

Burberry kreće stopama drugih luksuznih modnih brendova poput Prade i Louis Vuittona te svoje fanove sada traže i u virtualnim prostorima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih mjeseci prodaja digitalnih roba i usluga doživjela je nevjerojatan zamah. Ne samo da se kao NFT prodaju digitalne umjetnine, glazba i sportske memorabilije, već se prodaju i virtualne kuće te su ljudi spremni platiti cijenu prave kuće (više od 500 tisuća dolara) za nekakav 3D prikaz na ekranu. Za neke je to ludost, za druge balon koji mora puknuti, no možda je to samo logičan korak razvoja digitalnog društva u kojem će ono što posjedujemo u digitalnom obliku biti jednako vrijedno ili čak vrjednije od onog što posjedujemo u fizičkom obliku.

Slika nije dostupna Svi su poludjeli za digitalnom imovinom: Nakon rekordnih iznosa za digitalnu umjetnost i prvi tvit, prodana je i prva digitalna kuća

To se odnosi i na digitalnu modu, odnosno virtualnu odjeću namijenjenu videoigrama jer, zašto da vaš avatar izgleda kao i svaki drugi, kada možete platiti da u videoigri nosi neki virtualni komad odjeće s potpisom koji je potrebno dobro platiti. Jedna od kompanija koja je prepoznala potencijal tog tržišta jest i luksuzni brend Burberry koji sada prodaje svoju virtualnu odjeću (odnosno tzv. skinove) u Tencentovoj igri Honor of Kings.

Riječ je o iznimno popularnoj igri koja dnevno ima više od 100 milijuna korisnika diljem svijeta, pri čemu najveći broj korisnika ima u Kini. Kolika je popularnost te igre u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta najbolje govori podatak da su kineske vlasti ograničile vrijeme koje mladi mogu dnevno igrati tu igru, zbog velike ovisnosti koju stvara. Omogućavajući našim kineskim korisnicima istraživanje virtualnih proizvoda putem videoigara, možemo se s njima povezati na njihovom terenu, komentirala je predsjednica kineskog odjela Burberryja Josie Zhang odluku o početku prodaje virtualnih proizvoda.

Slika nije dostupna Prvi tvit ikad objavljen prodan za impresivnih 2,9 milijuna dolara

Posjedovanje Burberryjeva kaputa ili šala u stvarnom je životu simbol bogatstva ili statusa, a isto se može reći i za videoigre, smatra analitičarka Ampere Analysisa Louise Shorthouse. Ona je novinarima BBC-a objasnila kako su na kineskom tržištu europske luksuzne marke naročito popularne te će upravo zbog toga Burberryjevi virtualni modni dodaci bit će dostupni samo za kineske korisnike.

Slika nije dostupna Nova moda: Biste li platili 69,3 milijuna dolara za potpuno digitalno umjetničko djelo?

Inače, na sličan potez dizajniranja virtualne odjeće s potpisom ranije su se odlučile i kompanije poput Louis Vuittona i Prade čija je virtualna odjeća dostupna gamerima u Final Fantasyju XIII, a Louis Vuitton također je surađivao i s League of Legends.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti