Djelo, potpuno digitalno, američkog umjetnika Beeplea dražbovna kuća Christie's prodala je u četvrtak za 69,3 milijuna dolara, što je rekord koji svjedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

"Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5000 dana zaredom, svrstava Mikea Winkelmanna, kako je Beepleovo pravo ime, među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihova života, neovisno o vrsti medija.

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i suradnjama, ali do kraja listopada 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

Dražba održana u četvrtak svjedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primjenjuje "blockchain" koji se koristi za kriptovalute, a predstavlja se kao čudesno rješenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umjetnosti.

Sreća Potpuna ludost, kolekcionarstvo ili pametna investicija?! Plaćaju milijune dolara za online videozapise koje mogu pogledati - besplatno

Beepleov će se uradak prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali golemom tržištu. U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 milijuna dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju