Nova moda: Biste li platili 69,3 milijuna dolara za potpuno digitalno umjetničko djelo?

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i suradnjama, ali do kraja listopada 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

Hina | 12.03.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Djelo, potpuno digitalno, američkog umjetnika Beeplea dražbovna kuća Christie's prodala je u četvrtak za 69,3 milijuna dolara, što je rekord koji svjedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

"Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5000 dana zaredom, svrstava Mikea Winkelmanna, kako je Beepleovo pravo ime, među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihova života, neovisno o vrsti medija.

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i suradnjama, ali do kraja listopada 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

Dražba održana u četvrtak svjedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primjenjuje "blockchain" koji se koristi za kriptovalute, a predstavlja se kao čudesno rješenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umjetnosti.

Slika nije dostupna Potpuna ludost, kolekcionarstvo ili pametna investicija?! Plaćaju milijune dolara za online videozapise koje mogu pogledati - besplatno

Beepleov će se uradak prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali golemom tržištu. U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 milijuna dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti