Potpuna ludost, kolekcionarstvo ili pametna investicija?! Plaćaju milijune dolara za online videozapise koje mogu pogledati - besplatno

Digitalni sadržaj - bilo da je riječ o umjetnosti, videozapisima iz utakmica, glazbenih albuma i slično, danas je dostupan s posebnim tokenima koji garantiraju njihovu jedinstvenost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2021. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sredinom studenog 2019., dok je svijet još bio normalno mjesto, a košarkaške dvorane prepune navijača, u utakmici protiv Sacramento Kingsa “kralj” LeBron spektakularno je zakucao preko Nemanje Bjelice, izazvavši erupciju oduševljenja u dvorani. Taj video u kojem je James Bjelicu “stavio na poster” bez problema možete pogledati na YouTubeu pa čak ga i preuzeti na svoje računalo te uživati u njemu kad god to poželite. Naravno, besplatno. No vjerovali ili ne, postoje osobe koje su za takve videozapise pretvorene u jedinstvene digitalne memorabilije spremne platiti veliki novac. U slučaju LeBron Jamesa i spomenutog zakucavanja, govorimo o više od 200 tisuća dolara. Da, netko je za videozapis koji mu je dostupan besplatno platio skoro 1,3 milijuna kuna.

Slika nije dostupna Bitcoin po prvi put prešao granicu od 50 tisuća dolara, a neki mu prognoziraju i 10 puta veću cijenu

NBA liga je u suradnji s kanadskom kompanijom Dapper Labs pokrenula platformu putem koje ljubitelji američke košarkaške lige mogu kupovati i razmjenjivati takve videozapise za koje plaćaju tisuće dolara, a nedavno je objavljeno kako se putem te platforme okrenulo oko 280 milijuna dolara, no jasno je kako su te brojke danas još i veće. Za neke je to ludost, za druge kolekcionarstvo jer je svaki takav video ili fotografija, odnosno memorabilija potpuno jedinstvena. Potvrđena je u blockchainu i postoji samo u jednom primjerku (ili u ograničenom broju primjeraka) tako da ima sličnu vrijednost kao i klasične sličice ili karte nogometaša, košarkaša, pokemona i slično, samo ne postoji u fizičkom, već samo u digitalnom obliku.

LeBronovo zakucavanje primjera je novog trenda, a neki kažu i nove ludosti koja je u kratko vrijeme osvojila internet i na kojoj se okreću milijuni dolara. Riječ je o NFT-u (non-fungible token), odnosno nezamjenjivim tokenima koji služe kao neka vrste potvrde digitalnog vlasništva ili certifikata, a kako bi se dokazalo to jedinstveno vlasništvo (videa, kartice, tvita, digitalne umjetnine itd.), koristi se blockchain. Dakle, vi možete preuzeti LeBronovo zakucavanje na svoj mobitel, no nećete imati potvrdu da posjedujete jedinstveni video kakav je dostupan u samo jednom primjerku, no za koji je potrebno platiti više od 200 tisuća dolara.

Fantastična investicija u digitalnu umjetnost

Ludost? Neki će reći sigurno da jeste, no s tim se ipak ne bi složio Pablo Rodrigez-Fraile, kolekcionar umjetnina koji je krajem prošle godine kupio videozapis digitalnog umjetnika Beeplea za 67 tisuća dolara. Kao i u slučaju zakucavanja LeBrona i taj se video besplatno može pogledati i preuzeti, no kupovinom je Rodrigez-Fraile dobio potvrdu da je upravo on vlasnik tog videa. Krajem veljače taj je video prodao za nevjerojatnu cifru od 6,6 milijuna dolara. Čak i najveći skeptici NFT-a složit će se da je to bila fantastična investicija.

Ovo su samo dva vjerojatno najpoznatija primjera s kojima je najjednostavnije objasniti NFT i njegova vrijednost. Posljednjih mjeseci sve je veći broj poznatih osoba i umjetnika koji pokušavaju prodati svoje digitalne umjetnine, glazbu videa pa čak i GIF-ove digitalnih mačaka kroz NFT. Npr. i Kings of Leon svoj su posljednji album objavili kao NFT i osobe koje ga kupe dobit će pristup dodatnom digitalnom audio i video sadržaju, mogućnost odabira mjesta u prvim redovima na njihovim koncertima itd. Kako s NFT-om kupci dobivaju potvrdu vlasništva albuma i tih dodatnih pogodnosti, oni će ih moći prodavati na sličan način na koji su se prije prodavali rabljeni CD-i ili ploče.

Koliko za tvit!?

Kao NFT čak se mogu prodati i - tvitovi i upravo to pokušava napraviti jedan od osnivača Twittera Jack Dorsey. On je na toj mreži objavio prvi tvit u povijesti i sada ga prodaje, a posljednja ponuda za njega iznosila je, vjerovali ili ne 2,5 milijuna dolara. Osoba koja postane vlasnik tog tvita, dobit će digitalni certifikat, tj. potvrdu vlasništva, no tvit će i dalje ostati na zidu Dorseya kao i prije, jedino što će on biti bogatiji za koji milijun.

Jack Dorsey Koliko biste bili spremni platiti za prvi tvit na Twitteru?

Nezamjenjivi i jedinstveni tokeni pružaju potpuno nove mogućnosti i potpuno novi način zarade za brojne digitalne umjetnike, glazbenike, kolekcionare itd. te nije teško zaključiti kako će s vremenom vrijednost takve digitalne imovine biti sve veća. Ipak, treba napomenuti da uvijek postoji mogućnost stvaranja nekakvog balona koji bi mogao puknuti i srušiti vrijednost takvog digitalnog sadržaja i imovine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti