Svi su poludjeli za digitalnom imovinom: Nakon rekordnih iznosa za digitalnu umjetnost i prvi tvit, prodana je i prva digitalna kuća

S obzirom na to da je mnogima u Hrvatskoj teško doći i do stvarne nekretnine, kupovina digitalne NFT kuće koja postoji samo u virtualnom svijetu čini se kao pravi luksuz.

Martina Čizmić | 24.03.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija je promijenila mnogo toga u našim životima. Sve što smo mogli prebacili smo iz stvarnog života u digitalnu sferu, a ponekad se činilo i kao da sami živimo u nekakvoj futurističkoj digitalnoj matrici.

No u posljednje vrijeme posebnu su pozornost pobudili NFT-ovi (non-fungible tokens), odnosno nezamjenjivi tokeni koji služe kao neka vrste potvrde digitalnog vlasništva ili certifikata, a kako bi se dokazalo to jedinstveno vlasništvo (videa, kartice, tvita, digitalne umjetnine itd.), koristi se blockchain.

Nakon što je digitalno umjetničko djelo prodano za 69 milijuna dolara, u igru su se uključili i brojni sportaši koji su svoje digitalne sportske memorabilije odlučili ponuditi najboljim ponuđačima. Kolika je ludnica nastala oko te digitalne imovine, možda najbolje govori činjenica da je za vlasništvo nad prvim objavljenim tvitom netko bio spreman izdvojiti 2,9 milijuna dolara.

Sad je zabilježena i prodaja prve digitalne NFT kuće, i to za čak 514 tisuća dolara. Novi je vlasnik digitalnoj umjetnici Kristi Kim platio 288 ethera, kritpovalute koja je u tom trenutku vrijedila ukupno 514.557 dolara.

Mars House (2020) from Krista Kim on Vimeo.

Vlasnik ni u tom slučaju neće dobiti fizičku kuću ili barem ključeve, već će dobiti digitalne dokumente koji sadržavaju 3D prikaz kuće, a koji može objaviti u svom "Metaversu", odnosno virtualnom produžetku stvarnog svijeta.

U "Metaversu" je tako moguće kupovati i prodavati digitalne kuće i tvrtke, ali i pokazivati digitalne umjetnine, pa čak i digitalnu brendiranu odjeću te virtualno komunicirati s drugim žiteljima.

Kim je pojasnila kako je na ideju "Metaversa" došla tijekom pandemije, kad je zatvorena u kući tražila izlaz u virtualnom svijetu.

Digitalna NFT kuća, nazvana "Mars House", po njoj predstavlja sljedeću generaciju NFT-a koja će pravu eksploziju doživjeti kad u budućnosti tehnologija proširene stvarnosti postane široko dostupna.

S obzirom na to da je mnogima u Hrvatskoj teško doći i do stvarne nekretnine, kupovina digitalne NFT kuće, koja postoji samo u virtualnom svijetu čini se kao pravi luksuz. Barem u ovom trenutku.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti