Male dimenzije i mala cijena: Ovo računalo košta samo 180 dolara!

Hewlett-Packard na CES-u predstavio je dva mala stolna računala čija početna cijena iznosi samo 180 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.01.2015. / 10:19

Male dimenzije i mala cijena: Ovo računalo košta samo 180 dolara!

Jučer su brojne tehnološke kompanije na Consumer Electronic Show sajmu u Las Vegasu predstavile nove modele prijenosnih i stolnih računala – iako su prikazani brojni nabrijani i skupi modeli koji rade na novim Intelovim procesorima, veliku pažnju privukla su nova HP-a računala koja se od konkurencije izdvajaju dimenzijama, ali i cijenom. Posebno je zanimljiv model Stream Mini koji dolazi u malom i atraktivnom kućištu (dimenzije su slične Appleovom Mac Mini računalu) po cijeni od samo 180 dolara, a u tu su cijenu uključeni i tipkovnica i miš.

Stream Mini radi na Celeron 2957U procesoru, ima 2GB RAM-a i 32GB SSD-a – iako je riječ o iznimno maloj količini prostora za pohranu podataka, uz kupovinu ovog računala dolazi i dvogodišnja pretplata za 200GB OneDrivea tako da će, umjesto na disk, korisnici sadržaj pohranjivati u oblaku ili, s obzirom na microSD utor, na dodatne memorijske kartice. Ovo mini računalo ima i četiri USB 3.0 utora, podršku za Bluetooth te DisplayPort 1.2 i HDMI izlaze, a isporučuje se s Microsoftovim operativnim sustavom Windows 8.1. Iako se ne može pohvaliti naprednim hardverom, Stream Mini čini se idealnim računalom za korisnike kojima je potrebno malo i jeftino računalo s Windowsima za obavljanje osnovnih operacija. Osim modela Stream Mini, HP je predstavio i Pavilion Mini, računalo koje dolazi u istom kućištu, ali radi na Pentium 3558U procesoru, ima duplo više RAM-a i tvrdi disk kapaciteta 500GB. S ovim računalom također dolaze miš i tipkovnica, ali je njegova cijena dosta veća te će se prodavati po početnoj cijeni od 319 dolara.

Korisnici koji žele bolje performanse, moći će nadograditi ova mini računala s boljim procesorima (podržavat će Core i3 procesore) i većom količinom memorije (do 16GB), ali bolji hardver utjecat će i na veliko povećanje cijena u odnosu na 180, odnosno 319 dolara. Hewlett-Packardovi Stream Mini i Pavilion Mini u prodaji na američkom tržištu pojavit će se odmah nakon završetka CES sajma, a ubrzo nakon toga možemo ih očekivati u prodaji i na drugim tržištima.  

Izvor: PC World

Foto: Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti