Ljudi velikog srca: Osječki volonteri rade dan i noć kako bi zdravstveni djelatnici dobili zaštitne vizire

Najveću borbu vode oni koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa liječnici i zdravstveni djelatnici. Zbog nedostatka zaštitne opreme svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa dala je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji s gradom. Izrađuju vizire koje doniraju KBC-u Osijek.

Matea Drmić | 04.04.2020. / 08:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji s gradom izrađuje vizire za zdravstvene djelatnike koji su u kontaktu s oboljelima od koronavirusa.

Sastoji od tri dijela. Najdugotrajniji dio procesa izrade je izrada plastičnih nosača na 3D printeru, drugi dio je zaštitna folija i treći dio je elastična guma kojom se pričvršćuje na glavu, objašnjava Danijel Rakć, tajnik ZTK Grada Osijeka. ZTK-ov printer radi dan i noć.

Za jedan nosač za jedan vizir potrebno je tri sata otprilike. Zato je to najdugotrajniji dio izrade. Dnevno se trudimo po jednom printeru izbaciti četiri do osam komada, kaže Danijel. I odmah ih pakiraju i dostavljaju kliničkom bolničkom centru Osijek. U tome im pomaže grad.

Za ovaj prvi krug naše suradnje i za 1000 vizira za potrebe KBC-a grad Osijek je u ovom trenutku izdvojio 25.000 kuna, kazala je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka. I kažu na tome neće stati.

Liječnici ne mogu dovoljno zahvaliti

Mnogi su tu kojima su potrebni viziri – od trgovaca, trgovkinji pa i vas medija koji ste na prvoj crti izloženosti od zaraze koronavirusom, govori Gamoš.

Nove vizire objeručke su prihvatili u novooformljenom febrilnom centru. Njima su najpotrebniji jer su svakodnevno izloženi opasnosti. Kažu da ne mogu pronaći prave riječi zahvale. Mi smo jako zahvalni. Viziri su nam neophodni u našem svakidašnjem radu. Nužni su nam jer jedino oni u kombinaciji s ostalim mjerama zaštite mogu pružiti dovoljnu sigurnost pri radu s ovakvim bolesnicima, kaže dr. sc. Zorin Makarović, voditelj febrilnog centra KBC-a Osijek.

Viziri koji im svakodnevno pristižu, liječnici ističu, odlični su. Dobro je i što se ti viziri kasnije mogu opet koristiti. Moraju proći odgovarajući postupak dezinfekcije, ističe Makarović.

Zvuk 3D printera proširio se Osijekom. Kako bi što prije opremili sve djelatnike bolnice Zajednici tehničke kulture, pomaže i 12 volontera. Neki imaju po jedan, neki tri, neki pet printera, tako da nam to uvelike pomaže da bude u pogonu od 0 do 24 i da poštujemo krilaticu #ostanidoma, kaže Danijel Rakić.

Najmlađi volonter je maturant

Neven Lucian Davidović najmlađi je volonter, a ujedno i maturant. Kaže da ga je na uključivanje u ovu hvalevrijednu akciju potaknula potreba liječnika za zaštitom, a sa samom akcijom bio je upoznat i prije nego što se počelo s realizacijom.

Potaknulo me i to što u svojim krugovima imam puno prijatelja koji rade u KBC-u Osijek. Oni znaju čime se bavim pa su se javili bi li im mogao isprintati vizire ili neku vrstu zaštite. To sam učinio i nastavio s time, priča Neven Lucian. Gradu zahvaljuje na nabavi materijala za vizire i kaže da dnevno isprinta između 10 i 12 vizira za zdravstvene djelatnike.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti