Markotić otkrila koja bi informacija bila dragocjena za razvoj cjepiva

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić odgovarala je na pitanje o reinfekcijama koronavirusom te kazala koja bi informacija bila korisna za razvoj cjepiva.

M. R. | 28.08.2020. / 15:14

Alemka Markotić kaže kako treba proći godinu dana da bi se vidjelo stvarno stanje jesu li moguće reinfekcije.

"Ulazimo u novo zimsko razdoblje, sada ćemo vidjeti hoće li se ponovno inficirati oni koji su već bili zaraženi, onda ćemo to analizirati. Treba vidjeti što je u podlozi njihovih drugih bolesti i imunosustava. Zasad nemamo pouzdanih informacija o ponovno zaraženima. U Kini na proljeće nisu bili ponovno zaraženi, došlo je do razvoja upale pluća, pa je druga faza bolesti bila teža. Tada, kada se nije znalo dovoljno, ljudi bi bili otpušteni nakon sedam dana, a onda bi razvili upalu koju su proglasili novom infekcijom, a radilo se o istoj zarazi. Vrlo je rijetko da neke bolesti prebolite i više se ne možete zaraziti", kazala je članica stožera te dodala kako bi za razvoj cjepiva bila kvalitetna informacija o preboljelima na nekom području.

"Bitno je da ste u području gdje se bolest pojavljuje, tako ste prirodno docijepljeni. Ta bi informacija bila dragocjena za razvoj cjepiva. Ohrabruje to što su istraživanja pokazala da se nakon preboljelog COVID-a razvija kvalitetna stanična imunost. Ne mora značiti da se radi o detektabilnim antitijelima. Memorijske stanice mogu dovesti do adekvatne zaštite, ali premalo je slučajeva da bismo izvodili zaključke", rekla je Markotić.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti