Mercedesi moraju na popravak: Sud naložio ispravljanje nepravilnosti

Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućuje veće emisije onečišćujućih tvari "velikim dijelom godine" u osnovi nezakonit.

Hina | 21.12.2023. / 11:34

Mercedes-Benz (Foto: Afp)

 Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz mora "povući" više od 100 tisuća dizelskih vozila u Njemačkoj, zbog ponovnih optužbi za nepravilnosti u kontroli emisija ispušnih plinova.

Tvrtka je za agenciju dpa u srijedu potvrdila da je njemačka uprava za promet (KBA) izdala obavijest o "povlačenju", za koju se očekuje da će utjecati na oko 100 tisuća vozila.

"Povlačenje" se odnosi na razne dizelske modele euro 5 i euro 6b, naveo je Mercedes-Benz. Vozila sada čeka ažuriranje softvera.

Kupci će biti pisano obaviješteni ako je njihovo vozilo uključeno u KBA-ovu odredbu i ako je potrebno ažurirati softver, priopćila je kompanija.

Mercedes Kupci novog električnog Mercedesa morat će plaćati pretplatu ako žele više snage i bolje ubrzanje automobila

Razlog "povlačenja" je korištenje tzv. termo prozora, koji su bili u standardnoj uporabi i kod drugih proizvođača. Obično se dio ispušnih plinova vraća izravno natrag u motor i izgara kako bi se emitiralo manje otrovnih dušikovih oksida. No ovisno o vanjskoj temperaturi, taj ih mehanizam automatski može vraćati natrag.

Proizvođači su objavili da korištenje toplinskih prozora štiti motor.

No Europski sud pravde (ECJ) je 2022. presudio da su toplinski prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rješenje.

Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućuje veće emisije onečišćujućih tvari "velikim dijelom godine" u osnovi nezakonit.

Regulatori njemačkog KBA sada su prema presudi zatražili od Mercedes-Benza da promijeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekla je glasnogovornica Mercedes-Benza za dpa.

Predstavljanje operativnog sustava MB.OS Mercedes predstavio vlastiti operativni sustav i najavio zanimljive novosti

Do presude ECJ-a, europske su vlasti općenito takve kontrole temperature za recirkulaciju ispušnih plinova smatrale dozvoljenima, kazala je.

Mercedes-Benz se godinama suočava s optužbama zbog dizelskih emisija.

Od 2018. KBA je izdao nekoliko odredbi o povlačenju vozila njemačkog proizvođača zbog nelegalne ispušne tehnologije, što je samo u Njemačkoj utjecalo na stotine tisuća vozila.

Otkako je taj problem izašao na vidjelo proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu je također više puta izvođen na sud. U Njemačkoj je više od 30 tisuća potrošača do danas podnijelo tužbe.

Investitori su se također obratili sudu u Njemačkoj, tražeći stotine milijuna eura odštete za gubitke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti