Microsoft kupuje Skype?

Nakon glasina kako će Facebook kupiti Skype, isti navodno ide u ruke Microsofta, te kako se navodi, posao će vrijediti 8,5 milijardi dolara, uključujući dug.

Zimo Zimo Iva Krc | 10.05.2011. / 08:22

Microsoft kupuje Skype?

Nakon glasina kako će Facebook kupiti Skype, isti navodno ide u ruke Microsofta, te kako se navodi, posao će vrijediti 8,5 milijardi dolara, uključujući dug.

Kompanija Skype se pojavila 2003. i revolucionizirala je telefonske pozive Internetom. Dogovor će se objaviti vjerojatno danas ujutro, iako se uključeni u pregovore još uvijek boje da dogovori još uvijek mogu propasti.

Glasnogovornik Skype-a nije imao komentar, a u Microsoftu nisu odgovarali na pozive.

To će biti najveća Microsoftova akvizicija dosad i softverski gigant time želi učvrstiti svoj položaj na području glasovnih i video komunikacija.

Microsoft će na taj način više od 663 milijuna registriranih korisnika (zadnja informacija koju je objavio Skype) Skype-a potaknuti na korištenje i svojih drugih proizvoda. Npr. mogu se spojiti na Microsoft Xbox 360 i Kinect sustave te biti integrirani u Office, te na taj način ostvariti bolju kolaboraciju u poslu. Skype bi im također pomogao kod Binga, tražilice s kojom se natječu s Google-om.

A pomogao bi im i da se na području mobilne telefonije 'vrate u igru' jer su ih Appleov iOS i Google-ov Android prestigli. To preuzimanje će završiti mjesece spekulacija o budućnosti Skype-a u Silicijskoj dolini.

Skype je planirao u javnosti ponuditi inicijalnu cijenu prodaje, ali je to odgađao što je dovelo do glasina da će eventualno biti prodan Facebook-u, Google-u, ili Cisco-u. Iako mu je većina usluga besplatna, Skype zarađuje na korisnicima koji ostvaruju pozive na velike udaljenosti prema telefonima, i usprkos popularnosti se mučio zadržati profitabilnost – u 2010. prihod mu je bio 859,8 milijuna dolara ali i neto gubitak od 7 milijuna dolara. 2004.

Microsoft je navodno htio kupiti SAP, softversku kompaniju za 50 milijardi $, a 2007. kupio je aQuantive, online oglašivačku kompaniju za 6 milijardi dolara, što je bilo, po nekima, previše. Skype je zadnji put bio kupljen 2005. od strane EBay-a za 2.6 milijardi dolara!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti