Microsoft priznao: Bili smo u krivu, otvoreni kod je izvrsna stvar

Microsoftu je trebalo 25 godina da shvati kako otvoreni kod i nije tako loš, kao što su na početku mislili.

Martina Čizmić | 18.05.2020. / 16:33

Brad Smith, Microsoft (Foto: AFP)

Godinama je Microsoft odbacivao bilo kakvu ideju o korištenju otvorenog koda u svojim proizvodima. No posljednjih su godina shvatili da su možda pogriješili u takvom razmišljanju.

Microsoft je bio na krivoj strani povijesti kad je otvoreni kod eksplodirao početkom stoljeća, priznao je nedavno Microsoftov predsjednik Brad Smith.

Iako su 25 godina odbacivali otvoreni kod i borili se protiv njega, a Linux čak nazivali "rakom koji se hvata za sve što dotakne u smislu intelektualnog vlasništva", stvari su se promijenile.

Dobre su vijesti, da možete shvatiti kako biste se trebali promijeniti, dodao je Smith.

I zaista su napravili potpuni zaokret u stavu prema otvorenom kodu. Danas je Microsoft jedan od najvećih sudionika u projektima otvorenog koda, čime je pretekao Facebook, Google i brojne druge. Tako je prošle godine svoj internetski preglednik Edge odlučio temeljiti na Chromium bazi, a otvoreno surađuje i sa zajednicom otvorenog koda na stvaranju PowerToysa (malih dodataka koji korisnicima omogućuju prilagođavanje programa svojim potrebama) za Windows 10.

S obzirom na to da su se iz Microsofta odlučili okrenuti otvorenom kodu, u budućnosti bismo mogli vidjeti još neka iznenađenja.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti