Microsoft razvija sigurnosne alate kako bi se izbjeglo ponavljanje CrowdStrike incidenta

Procjenjuje se da je u CrowdStrike incidentu bilo zahvaćeno više od 8,5 milijuna računala, a u Microsoftu žele spriječiti da se to ponovi.

Martina Čizmić | 16.09.2024. / 10:35

Microsoft
Microsoft (Foto: Afp)

 Kad je u srpnju 2024. godine zbog greške u softverskoj nadogradnji došlo do IT incidenta koji je paralizirao "pola svijeta", prvo pitanje koje se postavilo je - kako to ispraviti? Različite istrage u međuvremenu su otkrile da se radio o ljudskog pogrešci, no to nije utješilo milijune ljudi i tvrtki diljem svijeta koje su zbog toga ostale bez svojih plaćenih letova, poslovnih dogovora i milijuna dolara u prihodima.

Procjenjuje se da je zbog CrowdStrike incidenta blokirano bilo oko 8,5 milijuna uređaja koji koriste Windowse diljem svijeta. Oporavak je trajao danima, IT stručnjaci nisu sigurni da se tako nešto neće ponoviti u budućnosti.

No, u Microsoftu su odlučili poduzeti određene mjere kako bi spriječili da se ovakav incident ponovi. Tako rade na novim mogućnostima unutar Windowsa koje bi trebale omogućiti pružateljima sigurnosnih usluga da funkcioniraju i izvan temelja Windowsa.

Kako je istaknuto na događanju o kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft razvija alate koji bi trebali pružateljima usluga omogućiti da slijede određene "sigurno-prema-dizajnu" (secure-by-design) principe, čime bi se osigurala bolja zaštita i funkcioniranje sustava i izvan Windows okružja. O kakvim je točno alatima riječ i kad bi oni mogli postati široko dostupni, za sad nema konkretnih informacija. Zna se samo da će oni biti nadogradnja sigurnosnim mogućnostima Windows 11 platforme. 

Microsoft će nastaviti dizajnirati i razvijati ovu novu sposobnost platforme uz doprinose i suradnju s partnerima iz ekosustava kako bi se postigao cilj poboljšane pouzdanosti bez žrtvovanja sigurnosti, istaknuli su iz Microsofta nakon sastanka.

Iako će Microsoft dati svoj obol, ističu kako tvrtke koje pružaju sigurnosna rješenja ipak mogu poduzeti nekoliko praktičnih koraka poput planiranje kontinuiteta poslovanja, plan odgovora na velike incidente te sigurno i često sigurnosno kopiranje podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti