Mikrobe razara već pri prvom kontaktu: Može li čudesni izum britanskih znanstvenika razbiti i koronavirus?

Zamislite da postoji materijal koji viruse i mikrobe uništava već pri prvom kontaktu. To bi bilo doista sjajno, zar ne? Odmorite maštu, takvi materijali već postoje, a trenutačno se testiraju i na virus SARS-CoV-2.

Branimir Vorša | 28.10.2020. / 11:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve dosadašnje znanstvene studije pokazale su da je novi koronavirus izuzetno izdržljiv izvan ljudskog tijela te da može dugo preživjeti na površinama, zbog čega se i brzo širi među populacijom. Dezinfekcija površina stoga je izuzetno bitna. Britanski znanstvenici razvili su vrlo zanimljivo zaštitno rješenje koje bi moglo pomoći - samodezinficirajuće površine.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Queen u Belfastu napravio je materijale koji ubijaju zarazne mikrobe već pri samom kontaktu te na taj način mogu spriječiti širenje zaraze putem dodirnih površina.

Materijali koje su napravili u sebi imaju takozvane fotosenzibilizatore, kojima su za učinkovito djelovanje protiv zaraznih virusa i mikroba potrebni samo kisik i svjetlost. Izloženi takvim uvjetima, fotosenzibilizatori proizvode visoko reaktivne molekule kisika i uzrokuju katastrofalnu štetu u kontaktu s mikrobima koji se nađu na tom materijalu. Izvor svjetlosti je nebitan, odnosno dovoljno je površinu tog materijala osvijetliti i običnom baterijom da bi se pokrenula za mikrobe pogubna reakcija.

Navedeni tim znanstvenika na tim materijalima zapravo radi već godinama, a već su dosad pokazali njihovu učinkovitost protiv bakterija. Otkako je izbila pandemija novog koronavirusa, svoj su rad usmjerili u tom smjeru, kako bi istražili antivirusnu učinkovitost te kako bi vidjeli može li njihov izum pomoći u sprječavanju širenja pandemije.

Njihovi materijali već su se pokazali učinkovitima protiv drugih tipova virusa, a za nekoliko mjeseci imat ćemo i konačan odgovor na pitanje jesu li pogubni i za virus SARS-CoV-2. Kad bi se to potvrdilo i u kombinaciji s cjepivom, kraj pandemije možda bi se i lakše nazirao.

Sirovine potrebne za proizvodnju tih materijala, koji su zapravo premazi i plahte od polimera i koji se mogu nanijeti na većinu ključnih dodirnih površina (kvake, drške, radni stolovi, ekrani osjetljivi na dodir, itd.), relativno su jeftine.

To znači da bi, ako se potvrdi njihova učinkovitost protiv virusa SARS-CoV-2, oni bili učinkovitiji i jeftiniji od nekih antimikrobijalnih materijala koji su trenutačno na tržištu. Mnogi od njih koriste srebro kao aktivni sastojak, a srebro je znatno skuplje od kisika (koji je u obliku u kojem ga koriste navedeni materijali zapravo besplatan).

Osim sprječavanja širenja opasnih virusa, isti materijali mogli bi se koristiti na površinama u bolnicama za sprječavanje širenja takozvanih superbakterija, koje se tako nazivaju zbog izuzetne otpornosti na antibiotike.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti