Ministar pronašao rješenje za povećanje brzine vlakova: Ubrzao je snimku vlaka objavljenu na internetu!

Indijski ministar željeznice pokazao je kako je moguće jednostavno i bez troškova udvostručiti brzinu vlakova – dovoljno je samo ubrzati snimljeni video i pohvaliti se kako novi vlakovi voze brzinom munje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2019. / 12:00

Piyush Goyal (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako se o lažnim vijestima na internetu ponajviše piše u kontekstu Facebooka i američkih izbora, širenje neistina putem društvenih mreža i komunikacijskih platformi mnogo je veći problem u Indiji. Zbog lažnih vijesti o navodnim silovateljima kakve su se širile WhatsAppom i uzrokovale histeriju u nekim dijelovima Indije, stradali su nedužni ljudi koji su pretučeni i ubijeni jer su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme, okruženi bijesnom ruljom pod utjecajem lažnih vijesti s interneta.

Da su lažne vijesti moćan alat za širenje propagande u Indiji, još je jednom pokazao ministar željeznice Piyush Goyal, koji se i ranije "proslavio" objavama na društvenim mrežama. Prije dvije godine objavio je sliku autoceste osvijetljene LED svjetlima i pohvalio se uspjehom vlade u postavljanju osvjetljenja na indijskim cestama – jedini problem bio je u tome što je objavio sliku autoceste iz Rusije. Prošle godine objavio je sliku indijskog rudnika, kao dokaz da vlada smanjuje uvoz ugljena, a sliku je uzeo iz izvještaja Amnesty Internationala u kojem se kritizira indijska politika vezana za rudarenje.

Čini se kako je Goyal uspio nadmašiti sam sebe nedavnom objavom na Twitteru s kojem se pohvalio brzinom prvog brzog vlaka proizvedenog u Indiji. U objavi uz videozapis napisao je kako je vlak koji prolazi "brzinom munje" dio inicijative "Made in India" i zaista je na videu prikazan vlak koji je pored stanice projurio velikom brzinom. No u komentarima ispod videa javio se čovjek koji je napisao kako je on snimio taj video još u prosincu te da vlak nije išao tako brzo. Pokazalo se da je Goyal na Twitteru podijelio video koji je ubrzan tako da se čini da vlak ide dvostruko brže u odnosu na stvarnu brzinu.

Comparison: Video posted by Piyush Goyal vs Original from Alt News on Vimeo.

Zanimljivo, njegov video s ponosom su podijelili i drugi članovi njegove stranke, a o velikoj brzini vlakova raspisali su se i neki mediji – na The Guardianu napominju kako je riječ o državnim medijima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti