Misteriozni plavi asteroid koji znanstvenicima zadaje glavobolje još je misteriozniji

Bizarni asteroid koji se ponekad ponaša kao komet čak je i čudniji nego što se mislilo, pokazalo je novoobjavljeno istraživanje.

I.D. | 31.10.2018. / 13:42

Misteriozni asteroid (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Koristeći teleskope na Havajima i Arizoni, skupina astronoma proučavala je refleksiju Sunčeve svjetlosti s asteroida zvanog Phaethon, koji je poznat po svojoj plavoj boji. Plavi asteroidi koji reflektiraju više svjetla u plavom dijelu spektra samo su dio svih poznatih asteroida. Većina asteroida su sivo-plavi do crveni, ovisno o materijalu na njihovoj površini. Dok su plavi asteroidi rijetki, plavi kometi uopće ne postoje.

Phaetheon se izdvaja iz dva razloga: čini se da je jedan od najplavijih od asteroida sličnih nijansi ili kometa u Sunčevu sustavu, a njegova ga orbita dovodi toliko blizu Suncu da mu se površina zagrije na 800 stupnjeva Celzijevih, što je dovoljno vruće da se otopi aluminij.

Phaethon intrigira astronome i iz drugih razloga. Prema izgledu i ponašanju, može se reći da ima kvalitete i asteroida i kometa.

Phaethon se na nebu uvijek pojavljuje kao točka na nebu, poput tisuće drugih asteroida, a ne kao mrlja s repom, poput kometa. Ali Phaethon je izvor godišnje kiše meteora Geminida, koji su vidljivi sredinom prosinca. Smatra se ''roditeljem'' Geminida jer mu je orbita vrlo slična orbiti meteora Geminida, pie Futirity.org.

Prije nego što su znanstvenici otkrili Phaeton 1983. godine, povezali su sve poznate kiše meteora s aktivnim kometima, a ne asteroidima.

U to vrijeme,pretpostavka je bila da je Phaethon vjerojatno mrtav, izgorjeli komet, rekao je Teddy Kareta sa Sveučilišta Arizona Lunar te dodao: Ali kometi su tipično crveni, a ne plavi. Tako da, iako bi Phaetonova orbita trebala 'vrištati' mrtvi komet, teško je reći je li Phaethon više nalik asteroidu ili mrtvom kometu.

On također otpušta mali trag prašine kada se približi Suncu. Ovakva aktivnost jedino je viđena na dva objekta u cijelom Sunčevu sustavom – Phaeton i jedan drugi, slični objekt, za koje se čini da zamagljuju liniju koja razdjeljuje komete od asteroida. Istraživači su došli do nekoliko novih otkrića o Phaethonu nakon analiziranja podataka NASA-ina teleskopa Facility na Havajima i teleskopa Tillinghast u Arizoni. Misle da bi Phaethon mogao biti povezan ili da se otkinuo s Pallasa, velikog plavog asteroida dalje u Sunčevu sustavu.

Zanimljivo je da samo otkrili da je Phaethon čak mračniji nego je prije bilo primijećeno, samo upola reflektivan kao Pallas. Zbog toga je teže reći kako su Phaethon i Pallas povezani.

Tim je također primijetio da je Phaethonova plava boja ista na svim dijelovima njegove površine, što upućuje na to da je jednomjerno ''pržen'' na Suncu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti