Četrnaestogodišnja američka genijalka otkrila molekulu koja može dovesti do lijeka protiv koronavirusa pa proglašena najboljom mladom znanstvenicom

Znanstvenici diljem svijeta užurbano rade na pronalasku učinkovitog lijeka protiv novog koronavirusa, no jedna djevojčica iz Teksasa osvojila je nagradu od 25.000 dolara za otkriće koji bi tome moglo uvelike doprinijeti.

Branimir Vorša | 19.10.2020. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Anika Chebrolu ima 14 godina i dolazi iz Frisca u američkoj saveznoj državi Teksas, a medijima je zapela za oko nakon što je osvojila nagradu "3M Young Scientist Challenge" za 2020. godinu, za otkriće koje bi moglo dovesti do potencijalno učinkovitog lijeka protiv COVID-19.

Anikino nagrađeno otkriće koristi takozvanu in-silico metodologiju, kojom je otkrila molekulu koja se vrlo selektivno može vezati na šiljasti protein virusa SARS-CoV-2.

Posljednja dva dana vidjela sam da je nastala velika medijska pompa oko mog projekta,cs obzirom na to da je riječ o virusu SARS-CoV-2 te da odražava kolektivnu nadu u okončanje ove pandemije, jer i ja kao i svi drugi želim da se što prije vratimo normalnom životu, rekla je nadarena mlada znanstvenica za CNN.

Anika je svoj projekt napravila u u 8. razredu osnovne škole, no njezin prvotni cilj nije bio lijek za COVID-19, već pronaći molekulu koja će se vezati za protein gripe putem spomenute in-silico metode. U nastavku je priložen njezin video koji je predala prilikom prijave za nagradu i u kojem prezentira svoje otkriće.

Nakon što sam provela toliko vremena istražujući sve o pandemijama, virusima i otkrićima lijekova, bilo mi je posve ludo pomisliti da zapravo upravo to i sama proživljavam, kaže Anika.

Uz pomoć svog mentora, uvidjevši ozbiljnost i utjecaj pandemije na čitav svijet, preusmjerila je svoj projekt prema virusu SARS-CoV-2 umjesto virusu gripe.

Inspiraciju za traženje lijeka protiv virusa dobila je učeći o pandemiji iz 1918. godine.

Za njezin rad drugi imaju samo riječi hvale.

Njezin je rad razumljiv te koristi brojne baze podataka. Isto tako, u potpunosti je ovladala razumijevanjem procesa inovacije te je izvrstan komunikator. Njezina volja da iskoristi svoje vrijeme i talent kako bi svijet učinila boljim svima nam daje novu nadu, kaže dr. Cindy Moss, sutkinja u odboru za dodjelu nagrade 3M Young Scientist Challenge.

Sama Anika kaže da je počašćena osvajanjem nagrade za najbolju mladu znanstvenicu, no poručuje kako njezin posao nije gotov, već se namjerava priključiti kolegama znanstvenicima u borbi protiv pandemije na način da razvije svoje otkriće i stvaran lijek protiv novog koronavirusa.

Moj rad možda se čini kao kap u moru, ali i dalje se nadovezuje na sve te napore. Kako ću tu molekulu razvijati dalje uz pomoć virologa i specijalista za razvoj lijekova, odredit će i sam uspjeh tih napora, poručuje mlada američka znanstvenica.

Anika, naravno, ima vremena biti i posve normalna 14-godišnja djevojčica te kad se ne bavi znanstvenim radom, vježba indijski klasični ples bharatanatyam, kojim se bavi od svoje šeste godine života.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti