Mladi hrvatski robotičari su se, nakon ovogodišnjeg svjetskog natjecanja u robotici za učenike srednjih škola FIRST GLOBAL Challenge, koje se održavalo od 17. do 19. kolovoza u Mexico City-ju, plasirali među 20 najboljih robotičkih ekipa na svijetu, priopćeno je iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Na natjecanju je sudjelovala 161 ekipa iz 155 država svijeta, predstavnik svakog kontinenta i ekipa Hope – sastavljena od izbjeglica. Hrvatsku su predstavljali Leon Stjepan Uroić (2. razred, XV. gimnazija), Matej Đudarić (2. razred, Tehnička škola Ruđer Bošković) i Nika Crnković (2. razred, V. gimnazija), sa mentorima Borisom Kržićem i Anom Sović Kržić.

U kvalifikacijama je reprezentacija Hrvatske imala pet pobjeda i tri poraza što je bilo dovoljno za ulazak u doigravanje. U doigravanju su naš savez sačinjavali: Južnoafrička Republika, Republika Južna Koreja i Hrvatska.

U osmini finala pobijedili smo savez Poljske, Timor-Leste i Ukrajine. U četvrtini finala se ekipi iz našeg saveza - Južnoj Koreji prevrnuo robot te smo izgubili od Maldiva, Islanda i Kolumbije.

Svjetski prvaci su postali savez Rumunjske, Singapura i Njemačke, a naša je ekipa postignutim rezultatom ubilježila plasman među 20 najboljih robotičkih ekipa na svijetu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju