Mladić pokušao preko interneta kupiti bager, pa ostao bez novca

Da su unatoč policijskim upozorenjima, pa i onih da ne nasjedaju na primamljive oglase, internetske prijevare i dalje svakodnevna pojava, svjedoči i slučaj 19-godišnjeg Istrana koji je s neznancem dogovorio kupnju bagera te mu uplatio više tisuća eura, no taj radni stroj nikad nije vidio.

Hina | 14.02.2023. / 12:10

Bager (Foto: Getty Images)

Iz Policijske uprave istarske u utorak su priopćili kako im je 19-godišnjak u Pazinu prijavio da je na internetskom oglasniku pronašao oglas u kojem se prodaje bager JCB.

Nakon razmjene podataka mailom, a prema dogovoru s navodnim prodavateljem iz Velike Britanije, mladić je prije desetak dana za kupnju bagera s prikolicom te troškove prijevoza uplatio više tisuća eura.

Internetska prijevara, ilustracija Nevjerojatan rast prevarantskih e-mailova u Hrvatskoj u 2022. godini: Glavni im je cilj ukrasti vam što više novca

No odmah po uplati internetska je stranica zatvorena, a navodni prodavatelj s njim je prekinuo svaku komunikaciju.

Internetski oglasi s ciljem prijevare kupaca

Osim što, kao i u svakom drugom slučaju, poduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti kaznenih djela, u policiji ponovno ističu kako se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca.

Stoga građane pozivaju da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda te u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili u to tek posumnjaju, odmah sve prijave najbližoj policijski postaji ili na broj 192.

Kako ne bi postali žrtve prijevara, upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupnje preko interneta te ih savjetuju da kupuju od provjerenih izvora, provjeravaju trajna plaćanja, dobro razmisle prije nego što udovolje prodavateljima da će čuvati podatke o plaćanju.

Slika nije dostupna Propala internetska kupovina: Naručili i platili Porsche pa ostali bez čak 120 tisuća eura

Policija građanima predlaže i da pri online trgovini koriste kreditne kartice, provjere je li prijenos podataka prikladno zaštićen, uvijek spremaju sve važne dokumente vezane za takvu kupnju, ne šalju novac unaprijed te nikada i nikome elektronskom poštom ne šalju broj kartice, PIN ili druge podatke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti