Moda osvaja svemir: Budući astronauti nosit će astronautska odijela s posebnim potpisom

Svemirska odjela imat će prije svega funkcionalnu, a ne toliko modnu ulogu.

Martina Čizmić | 09.10.2023. / 16:16

AxEMU astronautsko odijelo (Foto: Axiom Space)

 Kad pomislite na astronaute i njihova svemirska odijela, jedna stvar koja vam zasigurno nije na pameti je - visoka moda. No, astronauti koji će putovati na budućim NASA-inim misijama, nosit će posebna odjela - s potpisom dizajnerskog tima Prade.

Kako su priopćili iz tvrtke Axiom Space, talijanska modna kuća surađivat će s njima na dizajnu svemirskih odjela za misiju na Mjesec koja je predviđena za 2025. godinu. Ističu kako će Prada u projekt donijeti svoju modnu stručnost i poznavanje materijala i proizvodnje.

Napredan etos Prade za čovječanstvo proširio se na njegovu želju za avanturom i hrabrim novim horizontima - svemirom, rekao je Lorenzo Bertelli, direktor marketinga Prada Grupe. Naša desetljeća eksperimentiranja, vrhunske tehnologije i dizajnerskog znanja – koji su započeli još 90-ih s Lunom Rossom koja se natjecala za America's cup – sada će se primijeniti na dizajn svemirskog odijela za misije Artemis . To je istinsko slavlje snage ljudske kreativnosti i inovacija za napredak civilizacije.

Prada ima značajno iskustvo s raznim vrstama kompozitnih tkanina i možda bi zapravo mogla dati neke stvarne tehničke doprinose vanjskim slojevima novog svemirskog odijela, rekao je za BBC profesor Jeffrey Hoffman, koji je letio u pet NASA-inih misija i izveo četiri svemirske šetnje. Dodao je kako će svemirska odjela imati funkcionalnu, a ne toliko modnu ulogu.

AxEMU astronautsko odijelo VIDEO Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Podsjetimo, Axiom je svoje svemirsko odijelo za predstojeću misiju Artemis predstavio ranije ove godine. Njihov koncept odijela bio je težak 55 kilograma i prilagođen i astronautkinjama, a u izradi su koristili inovativne tehnologije i dizajn. No, očito je da su zaključili kako bi ta odijela ipak trebao još malo doraditi.

Uostalom, koja će se modna kuća moći pohvaliti da je imala "modnu reviju na Mjesecu"? Ako je suditi po ovoj suradnji - samo Prada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti