NASA i tvrtka Axiom Space pružili su prvi, ograničeni pogled na nova svemirska odijela koja će nositi iduća NASA-ini budući astronauti na Mjesecu. Svemirsko odijelo nazvano je Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) i bit će saastavni dio opreme za NASA-ine misije Artemis.

Ipak, AxEMU odijelo je tek djelomično otkriveno na događaju u Svemirskom centru Johnson u Houstonu, kako se ne bi otkrile karakteristike njegovog jedinstvenog dizajna. Naime, odijelo ima tamni površinski sloj materijala, koji prikriva njegove detalje.

Testiranje novih svemirskih odjela - 1 Kako se testiraju buduća astronautska odijela? Šetnjom kroz pustinju i suočavanjem s 12-metarskim zračnim topom

Tamna boja radi zaštite dizajnerskih detalja

Budući da svemirsko odijelo koje se nosi na Mjesecu mora biti bijelo kako bi reflektiralo toplinu i zaštitilo astronaute od ekstremno visokih temperatura, prekrivni sloj se trenutno koristi samo za prikazivanje kako bi se sakrio vlasnički dizajn odijela, pojasnili su iz tvrtke Axiom Space u priopćenju za medije

U usporedbi odijelima iz vremena misija Apollo, AxEMU odijelo ima poboljšanu funkcionalnost, izvedbu i sposobnosti. Axiomovo odijelo bolje je čak i u usporedbi s trenutnim svemirskim odijelima koja nose astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) pri obavljanju zadataka izvan ISS-a.

Velik korak u odnosu na odijela Apollo 

Nismo imali novo odijelo 40 godina, od odijela dizajniranih za program Space Shuttle. Axiom Space je uzeo podatke i istraživanje koje je dostavila NASA i osmislio funkcionalnije odijelo. Nastavit ćemo raditi zajedno s njima kako bismo bili sigurni da imamo sigurno odijelo, rekla je tijekom događaja otkrivanja odijela Vanessa Wyche, direktorica NASA-inog svemirskog centra Johnson.

Inženjer Axiom Spacea Jim Stein nosio je prototip novog odijela, hodajući uokolo, radeći čučnjeve, iskorake, klečeći i još mnogo toga, kao i pokazujući koliko fleksibilnosti imaju ruke u novom odijelu.

Ovo predstavlja veliki napredak u odnosu na odijela Apollo. Astronautima Artemisa bit će udobnije i lakše će im manevrirati, primjerice moći će se lako dohvatiti i pokupiti kamenje, rekao je Russell Ralston, zamjenik voditelja programa za aktivnosti izvan vozila u Axiom Spaceu.

AxEMU se nadovezuje na razvoj NASA-inog prototipa svemirskog odijela i uključuje najnoviju tehnologiju, poboljšanu mobilnost i dodatnu zaštitu od opasnosti na Mjesecu, poručili su iz američke svemirske agencije.

Program Artemis namjerava ostvariti i neke prvijence, odnosno spustiti prvu ženu i prvu osobu druge boje kože na Mjesec. Misija Artemis III trebala bi sletjeti u blizini lunarnog južnog pola 2025. godine.

Značajke odijela

Za razliku od prijašnjih NASA-inih odijela, novo AxEMU jednodijelno je odijelo s 'otvorom' na leđima – dizajnom za ulaz sa stražnje strane – koji astronautima omogućuje da uđu u odijelo straga. Ima čvrst torzo koji čini središnju strukturu odijela, s rukama i nogama koje imaju različite zglobove za pokretljivost. Nogavice i rukavi mogu se prilagoditi preema narudžbi. Prijenosni sustav za održavanje života, poznat i kao ruksak na stražnjoj strani odijela, pruža sustave za održavanje života, za grijanje i hlađenje, zrak za disanje, pa čak i hranu te vodu.

Novo super odijelo za američke vojnike pretvara ih u stvarnu verziju Iron Man-a Novo super odijelo za američke vojnike pretvara ih u stvarnu verziju Iron Man-a

Kaciga je montirana na tvrdi gornji dio torza, a na vrhu je sklop vizira koji uključuje svjetla koja omogućuju astronautima da vide u zasjenjenim područjima ili tijekom lunarne noći. Postojat će HD video kamere za snimanje i prijenos hodanja po površini Mjeseca, tako da se šetnje mogu pratiti i sa Zemlje.

Ralston je naglasio da su nove rukavice ključni dio dizajna, budući da dugi rad na površini Mjeseca zahtijeva fleksibilnost i izdržljivost. Nove čizme potpuno su izolirane, jer će rad u trajno zasjenjenim kraterima na južnom polu Mjeseca biti posebno hladan.

NASA je imala teške zahtjeve za Axiom

NASA je prethodno provela deset godina istraživanja u smijeru razvoja novog odijela za astronaute, a rezultate su podijelili s dizajnerima odijela u Axiomu.

Imali smo mnogo teških zahtjeva. Mjesec je neprijateljsko mjesto i južni pol će biti izazov, posebno s toplinskim zahtjevima. Također smo tražili veću mobilnost kako bi se astronauti Artemide mogli kretati učinkovitije nego tijekom Apolla. Ali donijeli smo sve naše znanje i iskustvo za stolom kako bismo pružili stručnost, savjete i smjernice za Axiom Space, rekla je Lara Kearney, voditeljica tog NASA-inog istraživačkog programa.

Axiom Space je istaknuo suradnju s kostimografinjom Esther Marquis iz serije Apple TV+, "For All Mankind" kako bi stvorili prilagođeni površinski sloj odijela, koristeći logotip Axiom Space i njihove boje.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju