Razgovarate li u zadnje vrijeme o tomu što je novo 'gurmansko' u Brazilu, čini se da nećete raspravljati o francuskom siru, jer je svima jedino na umu - Pfizerovo cjepivo. Za sve one u lovu na najbolje cjepivo već je skovan i naziv - cjepni sladokusci.

Mnogi Brazilci ne žale truda u nastojanju da se dokopaju Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa, a na društvenim je mrežama mnoštvo skupina na kojima tisuće dijele informacije o tomu koje je cjepivo taj dan u ponudi u nekom centru za cijepljenje i koliko su dugački redovi.

Slika nije dostupna Šef Pfizera otkrio: "Radimo na posebnom cjepivu protiv delta varijante. Gotovo sam siguran da ga nećemo trebati..."

Informacije se osvježavaju cijeli dan u realnom vremenu. A kad se proširi riječ o tomu da je negdje stigla nova pošiljka Pfizera, članovi kao da pomahnitaju.

Cjepni sladokusci nastoje izbjeći cjepiva AstraZenece i kineskog Sinovaca, premda se upravo ona najviše nude u brazilskome programu cijepljenja. Naime, te dvije kompanije imaju svoje pogone za proizvodnju cjepiva u Brazilu.

Zašto bih uzela CoronaVac (naziv za kinesko cjepivo) ako mogu dobiti Pfizer, kaže jedna od 'lovkinja', Maria da Silva.

U društvenoj grupi čija je članica tvrde da svi trebaju imati pravo odlučiti koje cjepivo žele.

Slika nije dostupna Izrael tvrdi da treća doza cjepiva usporava širenje delta soja

Istodobno brazilski zdravstveni dužnosnici pozivaju javnost da se cijepi dostupnim cjepivima jer će to ubrzati pad broja zaraženih u zemlji.

Ako ste cjepni gurman, znači da još uvijek niste shvatili što je posrijedi, kaže infektologinja Luana Araujo. Dodaje da bi takvi trebali obratiti pozornost na broje zaraženih, vratiti se u red i cijepiti se ponuđenim cjepivom.

U Brazilu je cijepljena tek četvrtina stanovništva. Umrlih od koronavirusa gotovo je 600.000, po čemu je zemlja druga u svijetu iza Sjedinjenih Država.

Vlasti strahuju da će se kampanja cijepljenja dodatno usporiti budu li ljudi prihvaćali cjepivo samo jednog proizvođača.

Slika nije dostupna Hrvatski znanstvenici koji proučavaju kombiniranje cjepiva protiv COVID-19 upozoravaju: Moramo cijepiti 80-90 posto populacije ili ćemo ponovno biti na početku

Oni koji se uspiju dokopati Pfizera ne štede zahvale.

Hvala svima na pomoći danas. Zaštita, zdravlje i mir svima, napisao je nedavno jedan svježe cijepljeni korisnik 'gurmanske' skupine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju