Mogu li računala prepoznati miris kave ili bolesti? Ova tvrtka radi upravo na tome

Digitalizacija osjeta mirisa nešto je čemu se nada u budućnosti kako bi pomoću mirisa mogli lakše detektirati bolesti.

Martina Čizmić | 20.08.2024. / 11:22

Žena njuši oguljenu mandarinu
Žena njuši oguljenu mandarinu (Foto: Getty Images)

Ljudska osjetila - vid, sluh, okus, miris i dodir, pomažu nam da se snalazimo u svijetu oko nas. Do sad su ta osjetila bila karakteristična samo za živa bića, no to se polako mijenja.

Razvoj umjetne inteligencije omogućio je računalima da oponašaju vid i sluh, a jedna tvrtka sad želi digitalizirati i osjet mirisa.

Startup Osmo pokušava pomoću umjetne inteligencije omogućiti računalima da generiraju mirise kao što ljudi stvaraju zvukove i slike.

Iza Osma je Alex Wiltschko, doktor olfaktorne neuroznanosti koji je svoje poznavanje strojnog učenja brusio u Google Researcheu, gdje je radio na projektu koji je računalima trebao pomoći da predvide kako različite molekule mirišu, na temelju njihove strukture.

Pas u snu Psima je dovoljno tek nekoliko sekundi da prepoznaju tko je pod stresom ili ima PTSP

Svoj je inicijalni rad iz Google Researchea, nastavio i u Osmu, gdje je razvio svoju jedinstvenu tehnologiju koja bi trebala digitalizirati ljudsko osjetilo mirisa.

Kako pojašnjava Wiltschko, digitalizacija osjetila mirisa mogla bi pomoći liječnicima da otkriju pojedine bolesti.

Znamo da miris sadrži informacije koje možemo koristiti za otkrivanje bolesti. Ali računala ne mogu govoriti tim jezikom i ne mogu intrepretirati te podatke. Još, ističe u razgovoru za CNBC Wiltschko.

Digitalizacija osjeta mirisa nešto je čemu se nada u budućnosti, a trenutno je fokusiran na stvaranje sigurnijih, održivijih molekula arome za mirise u svakodnevnim proizvodima - od parfema do deterdženata za pranje rublja.

Žena njuši oguljenu mandarinu Miris na koji svi reagiramo može zaustaviti rast stanica raka?

Mislimo da možemo bolje, da možemo stvoriti bolje i sigurnije sastojke koji nisu otrovni, ne iritiraju kožu ili oči, smatra Wiltschko.

Kako bi to napravio, bilo je potrebno razviti glavnu mapu mirisa. Za to je Wiltschko i njegov tim uvježbao svoj AI model na skupu podataka od 5000 molekula arome u različitim kategorijama mirisa - cvjetni, voćni, drvenasti...

No, problem je što je računalim teško analizirati molekule koje čine arome odnosno mirise zbog njihove složene strukture. Ali zahvaljujući napretku u tehnologiji umjetne inteligencije, model je prepoznao uzorke u različitim strukturama molekula i primijenio to znanje na prepoznavanje mirisa drugih molekula.

Slika nije dostupna Vonjamo se kasnije! Potpuni stranci mogu nas početi zanimati na prvo njušenje, a ne samo na prvi pogled

Wiltschko ističe kako bi se njegova tehnologija mogla koristiti za digitalizaciju mirisa, odnosno za stvaranje njegove točne kopije na drugom mjestu. Primjerice, ako netko snimi video na moru, mogli biste za svojim računalom, osim videa i zvuka, osjetiti i miris soli, gorkog bilja i slično.

A s vremenom, ta bi se tehnologija mogla koristiti kao pomoć u ranom identificiranju bolesti. No za to ćemo morati još malo pričekati. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti